Μια συμφωνία εθνικής σημασίας όπως είναι αυτή για το Σκοπιανό κρίνεται στην αντοχή της στο χρόνο, στις διαφορετικές συνθήκες που θα προκύπτουν και βέβαια στις λεπτομέρειες.
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της και μόλις εμφανίστηκε η πρώτη πιθανή αλλαγή μιας παραμέτρου το οικοδόμημα άρχισε να τρέμει. Στη γειτονική χώρα θα γίνουν εκλογές και θα αλλάξει η κυβέρνηση. Αυτό μοιραία κάποτε θα συνέβαινε. Αν είναι αρκετό για να δημιουργήσει ρήγματα στα συμφωνηθέντα σημαίνει ότι αυτά ήταν ανίσχυρα.
Και θα αποδειχθούν τέτοια αν όντως μπορούν μέρη της συμφωνίας να παγώσουν επειδή καθυστερούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε..
Γιατί μοιάζει σε όλους μας παράλογο να έχει δεσμευτεί η Ελλάδα παραχωρώντας στα Σκόπια όσα παραχώρησε πως οι υπόλοιπες χώρες της ένωσης δε θα προβάλουν ενστάσεις. Γιατί αυτό είναι ένα πεδίο που δεν μπορεί να ελέγξει και να εγγυηθεί. Αφού άλλωστε ήταν γνωστό ότι π.χ. η Γαλλία -και όχι μόνο -είχε τέτοιες ενστάσεις και δεν τις έκρυψε ποτέ!
Δηλαδή σήμερα η συμφωνία κινδυνεύει επειδή στη Β. Μακεδονία θα γίνουν εκλογές και επειδή προβάλει ενστάσεις στην ένταξη τους η Γαλλία. Δηλαδή δυο γεγονότα που ήταν γνωστό ότι θα προκύψουν πριν ακόμη υπογραφή η συμφωνία.
Και ας μη βιαστούν κάποιοι να πανηγυρίσουν πως η κατάργηση της μας βολεύει. Γιατί ίσως μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο να βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα από ότι πριν την υπογραφή της.