Την ώρα που στη Βουλή συνεχίζεται με τρόπο κατώτερο των περιστάσεων η έρευνα για τις μίζες της SIEMENS και τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν με “πυροτεχνήματα” να φορτώσουν το ένα στο άλλο το μεγαλύτερο βάρος του διακομμάτικου σκανδάλου η κατάσταση στην οικονομία γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.
Η κυβέρνηση σήμερα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε ένα γενικόλογο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και έδειξε σε όλους μας ότι τα μέλη της δεν ομονοούν. Ο υπουργός οικονομικών έχοντας την αγωνία της κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας μας προς τους δανειστές της, εισηγήθηκε την πώληση…των πάντων. Οι υπόλοιποι υπουργοί εξανέστησαν, ακολούθησαν εντονότατοι διάλογοι τόσο για το εύρος των αποκρατικοποιήσεων όσο και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Κάποιοι ερμήνευσαν αυτή την ένταση ως…τεχνητή. Υποστηρίζουν ότι πολλοί υπουργοί συνειδητοποιούν εκ των υστέρων τι πρέπει να υλοποιήσουν για να καλυφθεί το μνημόνιο με το ΔΝΤ και αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν τις αποστάσεις τους, κάτι που αν συμβαίνει είναι καταστροφικό. Έτσι η κατάληξη του σημερινού υπουργικού ήταν μιά ασαφής ανακοίνωση για πώληση μετοχών του ΟΣΕ, των κρατικών καζίνων, ορισμένων λιμανιών κλπ.
Όμως δεν αποφασίστηκε κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας. Η κυβέρνηση κινήθηκε με την τακτική της ευθυνοφοβίας και του πολιτικού κόστους. Καμιά τόλμη, ούτε και φαντασία σε θέματα ανάπτυξης. Αναβλητικότητα και αγκυλώσεις. Θυμηθείτε τε ότι ακόμα περιμένουμε την άρση του καμποτάζ. Προφανώς θα αποφασιστεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου και αφού θα έχουν τελειώσει τα δρομολόγια τους όλα τα κρουαζιερόπλοια. Θυμηθείτε επίσης ότι ακόμα και σήμερα περιμένουμε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη.
Όμως οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει…τρέχουν. Για τις αποκρατικοποιήσεις που συζητήθηκαν σήμερα π.χ. έχουμε δεσμεύθει ότι θα εισπράξουμε εντός του 2010 δυο δις ευρώ. Εαν δεν τα εισπράξουμε θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα. Είναι προφανές ότι με το ρύθμο που κινείται η κυβέρνηση και με τις διαφωνίες που προέκυψαν είναι αδύνατο να επιτύχει αυτό το στόχο. Αρα θα καταφύγει στην εύκολη μέθοδο των εισπρακτικών μέτρων στην οποία επιδίδεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από ότι στην ανάπτυξη. Με τόλμη και ταχύτητα θαυμαστή.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Οι έως τώρα είσπραξη από την εφορία υπολοίπεται κατά πολύ των στόχων. Οχι τόσο εξαιτίας της φοροδιαφυγής όσο εξαιτίας της ύφεσης. Η αγορά έχει αφεθεί στη τύχη της και έχει “στεγνώσει”. Ετσι και από αυτό το μέτωπο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει “τρύπα” και θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Για όλα τα παραπάνω υπεύθυνη είναι μόνο η κυβέρνηση. Αρα εάν δεν επιτευχθούν τα υποσχόμενα προς το ΔΝΤ δεν θα φταίνε οι πολίτες. Θα ευθύνεται η λαθεμένη και αναποτελεσματική διακυβέρνηση. Και τότε τα χειρότερα από όσα αναφέρει το μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αν συμβεί αυτό οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές. Η κοινωνία που δεν έχει άλλες αντοχές θα αντιδράσει έντονα. Αλλά και στην κυβέρνηση θα προκληθούν ρωγμές. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακω/νου θα υποβάλει την παραίτηση του όπως δημόσια έχει δηλώσει (και το επαναλαμβάνει συνεχώς στις ιδιωτικές του συζητήσεις) και ίσως συμπαρασύρει και άλλους συναδέλφους του που δε θα θέλουν να παραμείνουν στο πλοίο που θα βολοδέρνει.
Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. Και δε θα παραταθεί από τη σκανδαλολογία. Αν δε γίνουν ανατρεπτικές κινήσεις ΤΩΡΑ η κατάσταση θα γίνει πολύ γρήγορα μη αναστρέψιμη.