Έγραφα πριν μερικές μέρες ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προς συνταξιούχους και νησιώτες «μύριζαν» περισσότερο νέο πακέτο μέτρων παρά εκλογές.
Όμως δηλώσεις και τακτικές των τελευταίων ωρών ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι αποκαλυπτική. Το ΔΝΤ με συνεχώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών του καθιστά σαφές ότι διαφωνεί με τα υψηλά πλεονάσματα γιατί τα θεωρεί ανέφικτα. Αλλά εφ’ όσον οι Ευρωπαίοι –δηλαδή οι Γερμανοί- επιμείνουν σε αυτά, θα δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν η κυβέρνηση ψηφίσει υφεσιακά μέτρα που θα το καταστήσουν εφικτό. Και αποτιμά τα μέτρα αυτά που περιλαμβάνουν τα κλασικά περί μείωσης μισθών και συντάξεων περίπου στα 4 δισ. ευρώ!
Ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ζήτησε ήδη έναν έντιμο συμβιβασμό. Δηλαδή να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να «περάσει» τα όποια μέτρα. Για να του «απαντήσει» λίγες ώρες αργότερα το ΔΝΤ δια δύο κορυφαίων στελεχών του ότι τη λιτότητα στην Ελλάδα την επιβάλει η κυβέρνηση με το μείγμα μέτρων που θεσπίζει. Δηλαδή του είπε ένα ηχηρό όχι στην πρόταση συμβιβασμού.
Λίγο αργότερα η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της εξωτερίκευσε την οργή της γιατί διέγνωσε κοινή γραμμή Κομισιόν – ΔΝΤ στα εργασιακά που είναι αντίθετη στις ελληνικές επιδιώξεις όπως είχε προβλέψει ότι θα συμβεί ο κ. Τσακαλώτος. Και το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΔΝΤ.
Όλα τα παραπάνω προοιωνίζονται ρήξη. Το ΔΝΤ δε θα υπαναχωρήσει. Άρα μόνη διέξοδος θα είναι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Αυτό το σενάριο απορρίπτεται από τη Γερμανία.
Με όλα τα παραπάνω η συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ την Παρασκευή αποκτά κομβική σημασία. Και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εξελίξεις ή και ανατροπές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ