Σε έναν τομέα εμφάνιζε απαράμιλλη σταθερότητα η κυβέρνηση.
Σε έναν τομέα εμφάνιζε απαράμιλλη σταθερότητα η κυβέρνηση. Στην συμμόρφωση σε όσα συμφωνούσε με την τρόικα.
Αν ανατρέξουμε στους 16 μήνες που μας κυβερνά θα εντοπίσουμε αρκετές παλινωδίες,πισωγυρίσματα και δείγματα αναξιοπιστίας.
‘Ομως τίποτα από τα παραπάνω δεν αφορούσε θέματα του μνημονίου. Η πρώτη φορά που προκύπτει κάτι τέτοιο αφορά την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας που πρέπει να αποφέρει 50 δις ευρώ μέσα σε μία τετραετία.
Τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα. Στο μνημόνιο έχουμε υπογράψει μεταξύ των πολλων άλλων ότι θα πουλήσουμε κρατική περιουσία. Την Παρασκευή τα μέλη της τρόικας αποκάλυψαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι για να μειώσει δραστικά εκτος από το έλλειμα και το χρέος θα βρει 50 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια πουλώντας ακόμα και κρατική γη.
Τα παραπάνω όχι μόνο δε διαψευστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακων/νου χθες μετα το ECOFIN, και “ευλογήθηκαν” από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ που ανέφερε και αυτός το ίδιο ποσό.
‘Ομως χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας δήλωσε ότι θα φέρει νόμο στη βουλή που θα απαγορευει την πώληση κρατικής γης.Το είπε μάλιστα σε άσχετη εκδήλωση-ήταν για τη δια βίου μάθηση-που σημαίνει ότι επειγόταν να το επικοινωνήσει. ‘Αρα πρέπει σε 4 χρόνια να βρούμε το τεράστιο ποσό των 50 δις αλλά δε θα πουλήσουμε κρατική περιουσία!
‘Οσοι γνωρίζουν θεωρούν ότι είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα ακόμα και εαν πουλήσουμε ότι μπορέσουμε να πουλήσουμε. Και βέβαια είναι εκτός κάθε λογικής να βρεθούν αν δεν πουλήσουμε. Οπότε ή κοροιδεύουμε για πρώτη φορά τους δανειστές μας ή η κυβέρνηση κοροιδεύει εμάς.
Υπάρχει και μιά τρίτη χειρότερη εκδοχή. Η κυβέρνηση να χάνει τον έλεγχο.Να εμφανίζει σημάδια κόπωσης που προκαλούν παλινωδίες και άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας.
Αυτό είναι και το πιό επικίνδυνο. Η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας,αλλά είναι στην πιό κρίσιμη φάση της.
Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει “πάγωμα” της οικονομίας. Η ύφεση έφτασε στο 6,6% στο τέλος του 2010. Οι πολίτες δεν έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω.Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. ‘Ομως το πρόβλημα δε λύθηκε. Μειώσαμε τα έξοδα μας ως κράτος αλλά εξακολουθούμε να χρωστάμε σχεδόν 450 δις.Πολλοί στο εσωτερικό-π.χ. Πάγκαλος-αλλα και στο εξωτερικό όπως χθες η γαλλίδα υπουργός οικονομικών Κ. Λαγκάρντ μιλούν ανοιχτά για επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Η Ε.Ε. συζητά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και την παράταση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις που μας χορηγείται. Βρισκόμαστε δηλαδή στη φάση που είναι όλα στον αέρα. Από την κατάληξη τους θα κριθεί εν πολλοίς το μέλος της ελληνικής οικονομίας. Και η κυβέρνηση μας δείχνει αυτή την κρίσιμη ώρα να θέλει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο της. Αφήνει την τρόικα να κάνει τις σοβαρές ανακοινώσεις, και εκείνη χωρίς να τις διαψεύσει τις αποκηρύσσει!Δείχνει να αρνήται την παρουσία της σε ένα μέρος της σκληρής πραγματικότητας.
Υπάρχει λοιπόν σχέδιο για τα 50 δις; Κι αν ναι ποιό είναι;Θα τα μάθουμε;
Αν σε αυτά υπάρχουν απαντήσεις ας βγεί κάποιος να τις δώσει.
Αν δεν υπάρχουν ας τις βρεί.
Κι αν δε ξέλει ή δεν μπορεί να τις βρει ας πάρει το βάρος των ευθυνών του και ας κάνει στην άκρη…