Νικήτρια είναι αναμφίβολα η Φώφη Γεννηματά. Όχι μόνο γιατί το ποσοστό της είναι πολύ υψηλό. Αλλά κυρίως γιατί η διαδικασία αναζωογόνησε την παράταξη της. Οι 210.000 είναι τεράστιος αριθμός. Είναι σχεδόν το 1/3 όσων ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το 2015.
Βεβαίως, ο μέσος όρος ηλικίας των ψηφοφόρων είναι υψηλος. Κι αυτό δείχνει ότι οι νεότερες ηλικίες παραμένουν τουλάχιστον επιφυλακτικές, αν όχι αποστασιοποιημένες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο αριθμός αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία. Όπως και το διαδικαστικό μέρος που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν άρα εδραίωσε το ως τώρα πολιτικό αποτέλεσμα.
Η Φώφη Γεννηματά, στη διευρυμένη βάση του εγχειρήματος -αφού τώρα εκτός από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχε και το Ποτάμι- έδειξε ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μένει βέβαια αυτό να φανεί και στο δεύτερο γύρο.
Αντίθετα το Ποτάμι, μοιάζει να “στέρεψε” και…τυπικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το εξαιρετικό δυναμικό στελεχών που τον ακολούθησαν, όταν ίδρυσε το κόμμα του.
Τουλάχιστον προσπάθησε να το εντάξει κάπου, αντί να το αφήσει να εκτεθεί σε μια εκλογική αναμέτρηση, σημειωνοντας ποσοστά ντροπής.
Ο Ν. Ανδρουλάκης καταγράφεται ήδη ως πόλος του χώρου. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να κερδίσει στο Β’ γύρο -κάτι που μοιάζει το πιθανότερο- θα έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.
Το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στη νέα ηγεσία είναι πάντως αμιγώς κεντρώο. Γιατί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που ανέπτυξε τον πιο αριστερό λόγο, κατέγραψε μάλλον χαμηλά ποσοστά. Και αυτό το δεδομένο προσφέρεται για προβληματισμό και για το ευρύτερο πολιτικό τοπίο.
Η τάση που θα διαμορφωθεί στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αν γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ -σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο που θα καταγράψει η ΝΔ- ίσως καθορίσουν διαφορές, που μπορεί να αποδειχθούν καίριες για τις εξελίξεις.
Τώρα μένει να δούμε πώς θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα, αλλά και το πρώτο διάστημα μετά τον δεύτερο γύρο. Αν οι υποψήφιοι δεν παρασυρθούν σε λάθη που θα πλήξουν τόσο τους ίδιους, όσο και το χώρο, η διαδικασία θα αποδειχθεί εν γένει αναζωογονητική.
Και αν οι δυνάμεις που συμμετείχαν, αλλά ηττήθηκαν, παραμείνουν και ενταχθούν ουσιαστικά στο νέο κόμμα, τότε η πορεία του θα καθορίσει ουσιαστικά και τις προεκλογικές, αλλά και τις μετεκλογικές εξελίξεις.