Ηταν μιά πραγματικά δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή η τελευταία με τους τροικανούς.
Ηταν μιά πραγματικά δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή η τελευταία με τους τροικανούς. Τα μέλη της απαίτησαν με πολύ πιεστικό τρόπο την υλοποίηση της πρόνοιας του μνημονίου για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Άλλωστε την πρόταση που τελικά πέρασε, διατύπωσε πρώτη η Ν.Δ..Και ακόμα και η αριστερά εμπρός στο δίλημμα για νέες περικοπές μισθών θα πει το όχι της αλλά δε θα είναι πειστικό. Αλλά και κοινωνικά μια τέτοια κίνηση, δηλαδή η πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου μιας και βρισκόμαστε σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο, μοιάζει μονόδρομος αν δε θέλουμε να πληρώσουν ολόκληρο το τίμημα της ανάκαμψης μισθωτοί,συνταξιούχοι και επιχειρηματικός κόσμος.
Πως φτάσαμε λοιπόν σε τέτοιο αυτογκόλ της κυβέρνησης; Πως κατάφερε για ένα σημείο στο οποίο υπάρχει είτε συναίνεση είτε ανοχή των πολιτών και των πολιτικών να αυτοεξευτελιστεί?
Η μήπως δεν αυτοεξευτελίστηκε αλλά αποκάλυψε την πραγματικότητα που δε θέλει να λέει; Οτι δεν κυβερνά αυτή τον τόπο. Γιατί κυβερνώ σημαίνει αποφασίζω. Και σε περίοδο ειρήνης οι πιό σημαντικές αποφάσεις αφορούν την οικονομία.
Αυτες όπως φάνηκε δεν τις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αλλά δεν της αρέσει να το παραδέχεται. Γιατί το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν εκχωρεί εθνική κυριαρχία. Και λίγο αργότερα τρείς οικονομολόγοι, υπάλληλοι διεθνών οργανισμών επέβαλαν στο ελληνικό κράτος να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία και έβγαιναν οι ίδιοι να το ανακοινώσουν. Ο Ελληνας αρμόδιος υπουργός κρυβόταν. Ακουγε και αυτός τα όσα ανακοίνωναν οι ξένοι επιτροποί του. Και χρειάζονταν σχεδόν 12 ώρες για να βγει κυβερνητική ανακοίνωση που διαμαρτυρόταν όχι για την απόφαση -που βέβαια ήταν κοινή-αλλά για το…ύφος που έκαναν την έκαναν οι τρεις.
Φθηνό κόλπο για εκτόνωση του πόπολου! Δηλαδή αν την άλλη φορά μας τα πουν με ηπιότερο τρόπο δε θα υπάρχει θέμα. Οτι κι αν πουν. Τα ερωτήματα που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι απλά. Αποφάσισε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους 50 δις; Γιατι μέχρι τώρα κυβερνητική επίσημη θέση δεν έχουμε. Μόνο τις ανακοινώσεις της τρόικας.
Γιατί ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακων/νου δεν έκανε ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του με την τρόικά; Γιατί δεν ανακοίνωσε εκείνος στον ελληνικό λαό τις όποιες αποφάσεις;
Τι θα πωληθεί; Με ποιές διαδικασίες και ποια κριτήρια; Που πρέπει να απευθύνουμε αυτά τα ερωτήματα; Στην κυβέρνηση ή στην τρόικα;
Τελικά και μισό αιώνα μετά από το πρώτο άκουσμα αυτής της φράσης…ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο;