Τρομακτικές για την ελληνική κοινωνία είναι οι προβλέψεις ξένων οίκων σχετικά με την επίπτωση των προσφάτων οικονομικών μέτρων.
Η Deutche Bank, προβλέπει ότι η ύφεση της οικονομίας μας δεν θα ανέλθει στο 1,5 % (περίπου) που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ίσως αγγίξει το 4%!
Δηλαδή η αγορά θα βυθιστεί σε ακραίο βαθμό. Ως άμεση επίπτωση, η ίδια έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία που σήμερα επισήμως είναι στο 10%, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό απασχόλησης Α.Λοβέρδος το πραγματικό της ύψος ίσως να ξεπερνά και το 16%, θα φτάσει το 20%!
Πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει την πραγματική ανεργία πάνω από το 25% τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή ο ένας στους τεσσεράμισι έλληνες δε θα έχει δουλειά.
Ταυτόχρονα το χρέος μας θα παραμείνει στο 130% του ΑΕΠ!
Αν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν έστω και εν μέρει, θα ζήσουμε σε μια άλλη Ελλάδα.
Οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν θα ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη. Οι κοινωνικές εντάσεις ίσως λάβουν ακραία μορφή. Οι εύνοιες κεκτημένα, εργασιακά δικαιώματα κλπ,θα ηχούν ως εξωπραγματικές.
Μόνη περίπτωση να μειωθούν αυτές οι ζοφερές εξελίξεις, είναι η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως μέτρα για την τόνωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Να δοθούν τα κίνητρα, να γίνουν οι απελευθερώσεις που πρέπει, να χρηματοδοτηθούν προσπάθειες και να περιοριστεί η γραφειοκρατία με τον πιο δραστικό και κατηγορηματικό τρόπο.
Αν δε συμβεί αυτό θα αποδειχθεί ότι τα μετρά δεν ήταν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ότι ήταν απότοκος του πανικού της κυβέρνησης ενώπιον των πιέσεων των ευρωπαϊκών εταίρων μας. Και δε θα είναι μέτρα διάσωσης αλλά μέτρα υποταγής, τα οποία δε θα σώσουν την οικονομία μας. Γιατί σωτηρία είναι η ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας. ‘Οχι η συρρίκνωσή της σε ακραίο βαθμό ώστε να υπάρχουμε μόνο για να αποπληρώνουμε τους τόκους των δάνειων που έχουμε λάβει.
Είναι δε βέβαιο ότι εάν τέτοια αναπτυξιακά μέτρα δε ληφθούν και υποστηριχθούν ώστε να καταστούν και αποτελεσματικά, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πρόκειται να αντέξει την κοινωνική πίεση που θα δημιουργηθεί. Και τότε ο βίος της ίσως προκύψει πολύ μικρότερος του αναμενόμενου.