Οι ειδήσεις της δημοσκόπησης της ALCO για το newsit είναι πολλές και ορισμένες συνιστούν έκπληξη.
Στους νικητές των “πέτρινων ημερών ” που περάσαμε καταγράφονται οι κ. Παπαδήμος, Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Κουβέλης.
Στους ηττημένους ο κ. Παπανδρέου και η… αυτοδυναμία!
Είναι προφανές και πρέπει να συνυπολογιστεί στα όποια συμπεράσματα εξαχθούν, ότι οι ερωτώμενοι απάντησαν εν θερμώ αφού η περίοδος ήταν εξαιρετικά έντονη.
Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται ότι φαντάζει στα μάτια των περισσότερων ως η ύστατη σανίδα σωτηρίας. Σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμα και οι ψηφοφόροι της αριστεράς να του δίνουν αξιοσημείωτα θετικά ποσοστά.
Αντίθετα η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα όχι μόνο από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που δεν τη στηρίζουν αλλά και από αυτούς που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Κερδισμένοι βγαίνουν σε αυτή τη φάση και οι δύο “ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας”, οι κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι έχει πείσει το κόμμα του για την ορθότητα των χειρισμών του. Τόσο για την επιλογή της συμμετοχής στην κυβέρνηση, όσο και για τον αριθμό και τα πρόσωπα που συνεισέφερε.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταγράφει θετική αναγνώριση της στάσης του από ευρύτερα του δικού του κόμματος όρια.
Αντίθετα ο μεγάλος χαμένος είναι ο Γ. Παπανδρέου. Οι καθυστερήσεις, οι τακτικές και τα πισωγυρίσματα μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου στέλνουν τον ίδιο και το κόμμα του στο χαμηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό της ιστορίας, ενώ όπως προκύπτει από το σχετικό ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν άλλο αρχηγό για τις επόμενες εκλογές.
Στα αξιοσημείωτα είναι και η μεγάλη άνοδος του κόμματος του Φ. Κουβέλη. Προκύπτει από τη μαζική φυγή προς αυτό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Εν κατακλείδι οι Έλληνες σήμερα στηρίζουν την όποια ελπίδα τους απέμεινε στο Λ. Παπαδήμο. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει αυτός να τραβήξει την κυβέρνηση ψηλά ή αν η κυβέρνηση θα τον τραβήξει χαμηλά.
Όσο για την πρόθεση ψήφου, με βάση αυτή την έρευνα που έγινε τούτη την τόσο έντονη περίοδο, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν μικρότερη τάση αποχής, αλλά επιλέγουν μικρότερα κόμματα. Και είναι πιθανό να προκαλέσουν μια βουλή 8 ή και 9 κομμάτων.
Αυτό σημαίνει -εαν συμβεί- ότι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα καθίσταται σχεδόν απολύτως ανέφικτη.
Όμως πολλά θα κριθούν από την πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας που ήδη έχουμε. Εάν επιτύχει θα αποτελέσει και πρόκριμα. Αν αποτύχει, οι ψηφοφόροι πιθανώς θα γυρίσουν στις… παλιές μονοκομματικές τους συνήθειες.