Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα είναι μια κίνηση υψηλότατου ρίσκου που δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί και να υλοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός ρισκάρει την ίδια τη σωτηρία της χώρας που είναι- όπως ο ίδιος υποστηρίζει -η σύμβαση για το «κούρεμα» του χρέους προκειμένου να εδραιώσει(;) τη διακυβέρνηση του.
Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, αφού οι Έλληνες θα θελήσουν να εκφράσουν τη συνολική δυσαρέσκεια τους προς την κυβέρνηση, η χώρα δε θα πετύχει τη διαγραφή του χρέους των 100 δις, θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και οι θυσίες θα πάνε χαμένες.
Αν είναι θετικό ,ο κ. Παπανδρέου δε θα λύσει το πρόβλημα αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει αφού ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο θα υφαρπάξει τη συναίνεση των πολιτών θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη την οργή τους εναντίον του. Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοβουλία που από την ανακοίνωση της και μόνο θα βγουν όλοι χαμένοι και κυρίως η χώρα, αφού ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αρνητικές και μιλούν για ελληνική κοροϊδία σε όσους κουράστηκαν για την απόφαση της περασμένης Τετάρτης.
Αλλά και η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν εξ’ ίσου αρνητική με μεγάλη πτώση του ευρώ.
Υπό αυτά τα δεδομένα πρέπει να αναρωτιέται κανείς πως θα πείσουμε τις ξένες τράπεζες ότι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ώστε να δεχθούν την εθελοντική διαγραφή του 50% του χρέους μας προς αυτές.
Για όλους αυτούς τους λόγους η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα μοιάζει παντελώς ακατανόητη και ανεύθυνη.
Εκτός αν όπως υποστηρίζουν κάποιοι κακόβουλοι επιδιώκει την ηρωική έξοδο…
Θα το καταλάβουμε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.