Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά κάνει εξαγωγή του άγχους της και κινδυνεύει να κατασπαταλήσει μια θετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.
Ο απερχόμενος υπουργός ανάπτυξης – και σοβαρός πολιτικός – Ν. Δένδιας λίγο πριν μετακομίσει στο νέο του πόστο στο υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Και σε μια αποστροφή της παρουσίασης του σχετικού σχεδίου νόμου είπε ότι η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για το θέμα που «καίει» μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Όμως ο υπουργός δεν ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά προφανώς για να πιστωθεί την ευαισθησία προανήγγειλε προθέσεις!
Έκανε δηλαδή το ίδιο λάθος που διέπραξε η κυβέρνηση το καλοκαίρι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όταν για να φανεί φιλολαϊκή εξήγγειλε τις περιβόητες 100 δόσεις για τα χρέη αλλά για σχεδόν τρεις μήνες τις καθυστέρησε. Έτσι κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα αφού κανείς δεν πλήρωνε ενόψει της νέας ρύθμισης που όμως δεν ήταν έτοιμη.
Τώρα κατά τον ίδιο τρόπο απορυθμίζει δανειολήπτες ,τράπεζες και αγορά ακινήτων δημιουργώντας σύγχυση ,ερωτηματικά και εν τέλει χάος!
Και αυτό γιατί πια όλοι ξέρουν ότι κάτι θα γίνει αλλά κανείς δεν ξέρει τι.
Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες έχουν σε κάτι να ελπίζουν αλλά «παγώνουν» κάθε προσπάθεια να φανούν έστω και ελάχιστα συνεπείς.
Όσοι είναι στο μεταίχμιο θα σταματήσουν να καταβάλουν δόσεις αναμένοντας….
Οι συνεπείς δανειολήπτες που με αιματηρές θυσίες εξακολουθούν να πληρώνουν αναρωτιούνται αν θα τύχουν κάποιας ανταμοιβής ή θα πρέπει και αυτοί να σταματήσουν τις πληρωμές ώστε να τύχουν των προνομίων.
Οι τράπεζες λίγο μετά τα επιτυχημένα stress tests βρίσκονται ξανά σε αβεβαιότητα. Και η ούτως ή άλλως «παγωμένη» αγορά μπαίνει στην κατάψυξη.
Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα θετικό στη βάση του μέτρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας και της βιασύνης για την εξαγγελία είναι ότι ο κ. Δένδιας έκανε λόγο και για θέσπιση εκτός από την «αντικειμενική» και για «εμπορική» αξία του ακινήτου που θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν οι τράπεζες στους διακανονισμούς με τους οφειλέτες. Δηλαδή το κράτος θα έχει για το ίδιο ακίνητο δύο επίσημες τιμές! Μια ακριβή την αντικειμενική που θα αφορά τους φόρους που πληρώνει, δηλαδή τις υποχρεώσεις του και μια φθηνή την εμπορική που θα αφορά τα δικαιώματα του. Μιλούμε για τον ορισμό της κοροϊδίας…
Το άγχος τόσο των υπουργών όσο και της κυβέρνησης συνολικά να εμφανιστεί επισπεύδουσα την οδηγεί σε συνεχή αυτογκόλ. Μόνη λύση η ταχύτατη διαμόρφωση της ρύθμισης και το φρένο στην εξωτερίκευση του άγχους!