Λάθη επί λαθών οδηγούν την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού.
Λάθη επί λαθών οδηγούν την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού και τον ελληνικό λαό σε βαθιά ύφεση, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει πια να παρακολουθεί την κατάσταση με αμηχανία. Σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε κάποια στιγμή και τις 450 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι αν έπρεπε να δανειστούμε θα το κάναμε με επιτόκιο 7,5%! Ανάλογη πορεία είχαν τα spreads τόσο των 2ετών όσο και των 5ετών ομολόγων μας. Πρόκειται για ιστορικά υψηλά των τελευταίων ετών.
Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο κατρακυλούσε ως και 5%, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ακόμα και η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης, Ζ. Τρισέ, που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει, ελάχιστα άλλαξε το κλίμα.
Είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι παρά τα σκληρά μέτρα οι αγορές δεν πείθονται και εξακολουθούν το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας. Και το κάνουν με το πιο προκλητικό και συνάμα απλοϊκό τρόπο. Ένα-δύο ανυπόστατα δημοσιεύματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση τη μέρα και αρχίζει η κατρακύλα. Ο στόχος είναι προφανής. Να μείνουν τα spreads υψηλά ώστε όταν σε ένα μήνα από σήμερα θα βγούμε στις αγορές για να ξαναδανειστούμε, να εξασφαλίσουν υψηλότατα επιτόκια οι τράπεζες που θα μας δανείσουν.
Και είναι επίσης ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. πριν 15 ημέρες, που την πανηγύρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου ως σωτηρία για την ελληνική οικονομία, μόνο τέτοια δεν είναι. Όχι απλώς δεν μας βοήθησε, αλλά μάλλον έκανε την κατάσταση χειρότερη. Άρα είναι επιβεβλημένο να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός τί ακριβώς πανηγύρισε εκείνη τη νύχτα και εμείς να προβληματιστούμε για το ποιές άλλες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης θα “πέσουν τόσο έξω”.
Και είναι εξίσου επιβεβλημένο η Ε.Ε. να ακούσει τις φωνές εκείνων που επισημαίνουν πόσο λαναθσμένη είναι η απόφαση που επέβαλε η Μέρκελ στις 25 Μαρτίου και προβλέπει εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό βοήθειας προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αλλά και πόσο άστοχη ήταν η τακτική της Ελλάδας στο ίδιο θέμα αφού “έστρωσε το χαλί” στη γερμανίδα καγκελάριο κάνοντας εκείνη πρώτη λόγο για προσφυγή της στο Ταμείο.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο ακόμα είναι τι θα γίνει τελικά και εάν η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει. Την απάντηση θα μπορούσε να την προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια στις αρχές Μαΐου. Τότε θα χρειαστεί να δανειστούμε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Το επιτόκιο που θα εξασφαλίσουμε θα κρίνει πολλά. Εάν παραμείνει στα επίπεδα του 6-7% τότε το ΔΝΤ θα φαντάζει… μονόδρομος. Και τα μέτρα που θα μας επιβάλλει θα είναι οδυνηρά όπως άλλωστε προανήγγειλε ο επικεφαλής του. Εάν το επιτόκιο είναι στα όρια του 5-6% τότε θα πάρουμε μία παράταση ζωής.
Είναι όμως απορίας άξιο πως θα πετύχουμε κάτι τέτοιο με τις παλινωδίες, τα “βαθιά λαρύγγια” και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα.