Οι φήμες για το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να αναπαράγονται.
Τροφοδοτούν συνομωσιολογία, κινδυνολογία και προσφέρονται για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Είναι λοιπόν υπαρκτά αυτά τα σενάρια; Υπάρχουν όντως κάποιοι που δε θα ήθελαν τώρα εκλογές;
Η απάντηση είναι ναι.
Και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει αυτούς που επιθυμούν τη διεξαγωγή τους πολύ αργότερα από το φετινό Μάιο ,ίσως και στο τέλος της τετραετίας δηλαδή το φθινόπωρο του 2013. Αρκετοί από αυτούς το λένε ανοιχτά με πρώτους τους δανειστές μας. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. θα ήθελαν να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Παπαδήμος για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη ,χρονικό διάστημα που θεωρείται κρίσιμο για να ληφθούν όλα τα υπεσχημένα μέτρα και να αρχίσει η ανάκαμψη σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο τους…
Την ίδια άποψη για το χρόνο των εκλογών έχουν και ορισμένοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου που διαβλέπουν κίνδυνο ανατροπής στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ή και πιθανή ακυβερνησία αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δε φαίνεται σήμερα να συγκεντρώνει σοβαρά ποσοστά. Για κάποιους από αυτούς είναι ζητούμενο ακόμα και το αν τα δύο κόμματα ως άθροισμα θα μπορούσαν μετά από τις επερχόμενες εκλογές να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή!
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που θέλουν τις εκλογές λίγες εβδομάδες αργότερα από το σημερινό προγραμματισμό. Δηλαδή αντί να διεξαχθούν τις πρώτες μέρες του Μαΐου να μετατεθούν για τα μέσα Ιουνίου.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος που εκτιμά ότι όσο ο χρόνος κυλά τόσο συσπειρώνει περισσότερους από τους παλιούς του ψηφοφόρους. Και οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν αφού δείχνουν μια μικρή αλλά υπαρκτή και σταθερή άνοδο των ποσοστών του .
Αυτή προκύπτει κυρίως από το “κλείσιμο της στρόφιγγας” προς το κόμμα του κ. Κουβέλη. Όπως ήταν αναμενόμενο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ “ξύπνησε” τα κομματικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του, και ορισμένοι αφού εκτονώθηκαν ξαναγυρνούν στο κομματικό “μαντρί” περιορίζοντας ήδη τη δημοσκοπική επίδοση του κ. Κουβέλη.
Το λογικό θα ήταν αυτή η κατάσταση να κινητοποιεί τη ΝΔ ώστε οι εκλογές να γίνουν ταχύτατα. Και αυτό συνέβαινε ως πριν λίγες ημέρες. Όμως τις τελευταίες ώρες μια σκέψη δημιουργεί προβληματισμό. Η ΝΔ που θεωρούσε δεδομένο ότι όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες θα αυξάνει τη συσπείρωση της και θα αγγίζει την αυτοδυναμία, βλέπει τα ποσοστά της να μην ανεβαίνουν ή και να παρουσιάζουν μικρή κάμψη λόγω …Καμμένου.
Το κόμμα του κ. Καμμένου παρουσιάζεται ως το μόνο συνεπές αντιμνημονιακό διαμέρισμα της δεξιάς πολυκατοικίας και επί του παρόντος συγκεντρώνει τα πολύ υψηλά ποσοστά αντίδρασης των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν έπρεπε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.
Αυτά όχι μόνο του στερούν την αυτοδυναμία αλλά το φέρνουν -δημοσκοπικά πάντα- πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ! Και ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα δε θα στερούσε μόνο την πρωθυπουργία από τον κ. Σαμαρά ,αλλά θα του δημιουργούσε και εσωκομματική αμφισβήτηση.
Έτσι κάποιοι του προτείνουν με αφορμή το κλείσιμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που καθυστερεί ,να δεχθεί μια μικρή μετάθεση των εκλογών μήπως και ξεφουσκώσει λίγο το κόμμα Καμμένου όπως έγινε με το κόμμα Κουβέλη και με όλα τα κόμματα διαμαρτυρίας.
Την ολιγοήμερη αναβολή των εκλογών φέρεται να επιθυμεί και ο σημερινός ένοικος του μεγάρου Μαξίμου Λ. Παπαδήμος προκειμένου να κλείσουν τα εκρεμμή θέματα όπως το “κούρεμα” των ομολόγων του ξένου δικαίου που παρουσιάζει κώλυμα.
Αντίθετα όλα τα μικρότερα κόμματα , τόσο αυτά της αριστεράς όσο και αυτά της δεξιάς, θέλουν κάλπες ΤΩΡΑ!
Γύρω από αυτά τα δεδομένα, τα σχέδια και τα ερωτηματικά αναπτύσσεται η φημολογία για το χρόνο των εκλογών. Η ημερομηνία τους θα ανακοινωθεί στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και θα είναι η 6η Μάιου, εκτός αν ο πρόεδρος της ΝΔ συναινέσει σιωπηλά σε μετάθεση τους κατά μία ή το πολύ δύο εβδομάδες.