Site icon NewsIT

Το πραγματικό κέρδος είναι μήνυμα, όχι τα λεφτά!

27.11.2012 | 10:10
Το πραγματικό κέρδος είναι μήνυμα, όχι τα λεφτά!

Η απόφαση για τη δόση αλλά κυρίως αυτή για το χρέος αποτιμώνται θετικά.

Η απόφαση για τη δόση αλλά κυρίως αυτή για το χρέος αποτιμώνται θετικά.

Κατ’ αρχήν αν δεν είχαν ληφθεί, σήμερα η χώρα θα κήρυττε χρεοκοπία.

Επί της ουσίας, αφ ενός πήραμε τα χρήματα, αφ’ ετέρου μειώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες το χρέος μας.

Κυρίως όμως οι δανειστές μας με την απόφαση που έλαβαν εξέπεμψαν μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για την παραμονή της στο ευρώ.

Αυτό είναι το και το μεγαλύτερο όφελος της χθεσινής απόφασης. Η Ελλάδα έχει γίνει μια φθηνή ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις. Από τη στιγμή που θα σταθεροποιήσει τη θέση της -και αυτό εν μέρη ξεκίνησε χθες- θα γίνει και ελκυστική για τους επενδυτές που θα ωθήσουν την ανάπτυξη.

Γιατί κατά τα λοιπά καμία από τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στην κοινωνία δεν αναιρέθηκε. Αντιθέτως στη συμφωνία προβλέπεται αυστηρότατος έλεγχος εφαρμογής των μέτρων. Οι δανειστές μας πήραν το μάθημα τους από τις προηγούμενες φορές που μετά τη χορήγηση των χρημάτων χαλάρωσε ο έλεγχος και αστόχησαν οι θυσίες.

Έτσι κανένα από τα επονείδιστα μέτρα δε θα αλλάξει.

Και ο μόνος τρόπος να μη χρειαστούν και νέα είναι η κυβέρνηση να αρχίσει να ασκεί πολιτική. Το βάρος που πέφτει στους ώμους του κ. Σαμαρά είναι ιστορικό.

Τώρα πρέπει να κυβερνήσει. Αν από σήμερα το πράξει με τόλμη και μακριά από τις καταστροφικές αγκυλώσεις του παρελθόντος η χθεσινή απόφαση θα έχει αποτέλεσμα.

Αλλιώς τόσο αυτός όσο και όλοι μας δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version