H Τουρκία περνά μια από τις θετικότερες περιόδους της μικρής εως τώρα ιστορίας της.
H Τουρκία περνά μια από τις θετικότερες περιόδους της μικρής εως τώρα ιστορίας της.
Το κράτος που δημιούργησε πριν από κάτι λιγότερο από έναν αιώνα ο Κ. Ατατούρκ φαίνεται για πρώτη φορά να ξεπερνά την βίαιη ανωριμότητα της δημιουργίας του και να αναζητά με ουσιαστικό τρόπο ρόλο περιφεριακής δύναμης.
Μετά από 80 χρόνια προσπάθειας για δημιουργία εθνικής και όχι θρησκευτικής ταυτότητας και της ανελέητης μάχης ανάμεσα στη νοοτροπία της επιθετικής οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύχρονης διπλωματικής πραγματικότητας με την παρουσία του Ερντογάν εδραιώνεται ως υπολογίσημος “παίκτης”.
Δείχνει να ξεπερνά την ανάγκη του πολεμού και των στρατηγών της για να επεκταθεί και αναζητά τους σύγχρονους τρόπους επιροής.
Καθίσταται ηγέτιδα στο μουσουλμανικό κόσμο με ενέργειες όπως αυτή κατά του Ισραήλ πρόσφατα ή κατά των Η.Π.Α,,αλλά ταυτόχρονα γίνεται γέφυρα της δύσης προς το σκληρό Ιράκ.Κρατά τις παραδόσεις της και μειώνει τη σημασία του “βαθέως κράτους”.
Και βρίσκει τη σχέση με την Ε.Ε. που τη συμφέρει.Δεν αλλάζει για να γίνει πλήρες μέλος της αλλά δημιουργεί τελωνιακή ένωση.Ετσι προσπορίζεται τα οικονομικά οφέλη και δεν υποκύπτει στη γρήγορη αλλοίωση παραδοσιακών της στοιχείων που θα μπορούσαν να την κλιδωνίσουν όπως της ζητά η ευρώπη.
Πέρασε με επιτυχία από τη μέγγενη του ΔΝΤ και τώρα βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις δυσμενέστερες καταστάσεις των τελευταίων ετών.Ουσιαστικά χρεοκοπημένη,αναξιόπιστη και χωρίς όραμα αγωνίζεται να διασωθεί.
Χθες ο πρωθυπουργός πήγε στην Τουρκία. Δεν τον υποδέχθηκαν ως τον ηγέτη μιας χώρας που τους απειλεί. Οι Τούρκοι δε μας θεωρούν πια απειλή.Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι είμαστε οι τελευταίοι στη σχετική λίστα για αυτούς με πρώτο το Ισραήλ και μετά τις ΗΠΑ.
Εκανε μια δημόσια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και μίλησε σκληρά προς τους τούρκους διπλωμάτες.Και ο Ερντογάν που πήρε το λόγο αμέσως μετά δεν τον κατακεραύνωσε,αλλά παραδέχθηκε ότι έχει δίκιο!
Είναι προφανές σε όλους όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις ότι στο βάθος υπάρχει μια διαπραγμάτευση για συνεκμετάλευση του Αιγαίου.Οι Τούρκοι όπως προαναφέραμε κατάλαβαν πιά ότι δε χρειάζεται πόλεμος.Υπάρχουν άλλοι τρόποι πιό εύκολοι και προσεδοφόροι για να επεκταθούν.Που αποφέρουν μεγάλα οικονομικά ωφέλη χωρίς τα έξοδα ενός πολέμου.
Αυτό συζητούσαν χθες επί 3,5 ώρες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
Μόνο που συζητούσαν ο ένας από θέση ισχύος και ο άλλος από τη θέση του αδύναμου.Και ο αδύναμος ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε κινήσεις ειρήνης.Και η ειρήνη στο σύγχρονο κόσμο έχει και οικονομική διάσταση.Ειναι και οικονομικό μέγεθος.Οταν όμως δε συζητούν δυο ισοδύναμα ισχυροί τότε θέλει μεγάλη προσοχή ωστε ο αδύναμος να μην παρασυρθεί σε συμφωνίες που θα κρύβουν παγίδες που θα σημαδέψουν την ιστορία του.