Οικονομία

12 τρισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους!

Περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν συσσωρευτεί στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνάς της μερικές ώρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που πρόκειται να συζητήσουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Το κρυμμένο χρήμα ισοδυναμεί με περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου που βρίσκεται σε όφσορ εταιρείες και ευθύνεται για την απώλεια άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους που δεν καταβάλλονται σ’ όλο τον κόσμο, επισήμανε η οργάνωση.

“Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καμιά απολύτως δικαιολογία για να μην δράσουν όταν βλέπει κανείς την αναλογία του χρήματος αυτού που είναι κρυμμένο κάτω από τη μύτη τους”, δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam στην ΕΕ.

“Οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια, όμως διαπιστώσαμε πως οι εν δυνάμει φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν από κρυμμένα ‘ιδιωτικά’ χρήματα επαρκούν δύο φορές για να βάλουμε τέλος στην ακραία φτώχεια στον κόσμο”, πρόσθεσε η Αλόνσο.

Η Oxfam κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ να συντάξουν μια μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων και να λάβουν “σαφή αντίμετρα” εναντίον τους. Χθες το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ηγέτες να μειώσουν στο μισό ως το 2020 το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στο οποίο υπολογίζεται πως ανέρχονται οι φόροι που δεν καταβάλλονται.

Ωστόσο ένα σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου ζητεί μόνο αυξημένη δράση κατά της απάτης στον ΦΠΑ και του ξεπλύματος χρημάτων, καθώς και για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας· την ενίσχυση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων· και να διανέμονται καλύτερα οι πληροφορίες μεταξύ των φορολογικών αρχών, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ “πριν από το τέλος του χρόνου”.

Παρόλο που οι ηγέτες μπορεί να μην αποφασίσουν σκληρά μέτρα, διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών θα συμβάλει ώστε να δοθεί “παγκόσμια ώθηση” κατά της φοροδιαφυγής και να διατυπωθεί μια ενωμένη ευρωπαϊκή θέση πριν από τις συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) τον Ιούνιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Παράταση 3-4 ημερών για τη ΔΕΠΑ – Το παρασκήνιο με τη Gazprom

Δικηγόροι και γιατροί στο στόχαστρο με εντολή… ΔΝΤ

Κομισιόν: Ταχύτερη εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα