Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ολιγοήμερη παράταση στις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς την εφορία και πλέον το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει να πείσει τους οφειλέτες να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί χρέη 3,3 δισ., που με βάση τις συνολικές οφειλές είναι λιγότερο από το 5%.
Το υπουργείο Οικονομικών μέσω του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι είναι η πρώτη παράταση που δίνεται, αλλά ταυτόχρονα είναι και η τελευταία, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, έχει νέα καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου. Μόλις παρέλθει, οι φορολογούμενοι αλλά και οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν τις 24 δόσεις, θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι καθώς η νέα πάγια ρύθμιση –στην οποία αναφέρθηκε και χθες ο υπουργός Οικονομικών- θα αφορά μόνο στις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020.
Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, η ρύθμιση των 120 δόσεων παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως:
- Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.
- Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.
- Δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, που μέχρι σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.
- Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.
- Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της.
- Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.
Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία 370.000 οφειλέτες έχουν κάνει αίτηση στη ρύθμιση των 120 δόσεων των ασφαλιστικών ταμείων τακτοποιώντας μέχρι τώρα οφειλές 3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία καθώς πολλοί από αυτούς που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση δεν γνωρίζουν ακριβώς τι έχουν ζητήσει να ρυθμιστεί.
Αυτό αναφέρει άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης: «Σε ασφαλισμένο που έκανε αίτηση το 2016 ή 2017 και 2018 και ζητάει διακοπή ασφάλισης αναδρομικά, ο ΕΦΚΑ του ζητάει να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στις 120 δόσεις με το λάθος ποσό βέβαια γιατί εκκρεμεί ο έλεγχος της αίτησής του».
Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΠΟΠΟΚΠ: «Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί μια τραγελαφική κατάσταση όπου για να γίνει ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, ο πολίτης πρέπει να μπει σε μια εφαρμογή και να ρυθμίσει οφειλές μέχρι το τέλος του 2016 πληρώνοντας την 1η δόση. Εν συνεχεία, σε άλλη εφαρμογή, με άλλη διαδικασία, να ρυθμίσει οφειλές του 2017-2018 και να πληρώσει άλλη πρώτη δόση καταβάλλοντας και ολόκληρο το 2019. Στη συνέχεια, μετά από τρεις, τέσσερις ή και πέντε εργάσιμες ημέρες (ανάλογα με το φόρο εργασιών στο μηχανογραφικό σύστημα) θα έχει υπαχθεί στη ρύθμιση». Η παράταση για τα ασφαλιστικά ταμεία έχει να κάνει με το δικαίωμα της αρχικής αίτησης. Από εκεί και πέρα, όσοι κάνουν την αίτηση θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να μάθουν τι ακριβώς θα ρυθμίσουν καθώς ακόμη δεν έχουν «ανέβει» στο σύστημα της ρύθμισης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018.
Πάγια ρύθμιση
Χθες ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε την νέα πάγια ρύθμιση, που θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Οι δόσεις για όλες τις οφειλές θα γίνουν 24 αντί για 12 αλλά όχι για όλους. Οι 24 δόσεις θα δίδονται οπωσδήποτε σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερο εισόδημα ο αριθμός των δόσεων θα επιμερίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση αλλά και το ύψος της οφειλής. Πάντως, κανείς δεν θα χάσει το προνόμιο του να ρυθμίσει σε 12 δόσεις.
- Για τις οφειλές από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις θα γίνουν 48 αντί για 24 και πάλι με βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η ίδια κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
- Το επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 5% (αν και υπάρχουν εισηγήσεις για αύξησή του προκειμένου το επιτόκιο του δημοσίου να μην είναι χαμηλότερο από αυτό που δίνουν οι τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης) ενώ συνολικά η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020.