Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

120 δόσεις: Αυτή είναι η ρύθμιση – Σήμερα στη Βουλή

120 δόσεις: Αυτή είναι η ρύθμιση – Σήμερα στη Βουλή

Τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους παρουσίασαν Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτης και Παπανάτσιου.
Προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής, πως θα προκύπτει, για ποιους δεν θα ισχύσει.
Έως 85% το κούρεμα των προσαυξήσεων.
Ποιοι μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση. 50 ευρώ η ελάχιστη δόση.
Έκκληση Τσακαλώτου στη ΝΔ: Μην κάνετε πρόταση μομφής στον Πολάκη για να ψηφιστεί η ρύθμιση.

Με μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε περισσότερο από 1,5 ώρα και έγινε… απόγευμα Κυριακής, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

  1. Με ένα… απρόοπτο (δεν λειτουργούσε το μικρόφωνό του) να μην τον πτοεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση στη Νέα Δημοκρατία να μην καταθέσει αύριο (σ.σ. Δευτέρα (6.5.2019) την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Μια πρόταση που, όπως έχει ανακοινώσει, ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες και άρα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα πάει… πίσω.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει το νέο πακέτο των θετικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Η Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε ότι η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής, τη οποία θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

«Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Στη συνέχεια, θα προκύψει μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι 85%. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να είναι τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να μπουν όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα βιβλία τους καθώς και επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις, πάντως, δεν θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής. Προβλέπεται όμως διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή του χρέους ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων για αποπληρωμή σε δόσεις.

Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Επιπλέον, υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, ωστόσο, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση, είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Ειδικά, για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και θα εξοφλούν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

Διαγραφή προσαυξήσεων προβλέπεται και για τους αγρότες, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018. Όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Συνταξιούχοι και αγρότες

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Με τη ρύθμιση, όμως, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνει στη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις, θα εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Δηλαδή, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του, είναι 4.000 ευρώ και το ανεβάζουμε στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν οι περισσότεροι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στον ΕΦΚΑ, η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Οι συντάξεις χηρείας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων. «Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες, προκειμένου να είναι έγκυρες», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε, «καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα τέκνα του θανόντος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό από τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη και θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 έτη. Τέλος, αλλάζει η ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου, για να δικαιούται κάποιος σύνταξη χηρείας, από τα πέντε στα τρία έτη».

Η ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τα χρέη στην εφορία παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως είπε στα φυσικά πρόσωπα αναγνωρίζεται η επιβάρυνση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις, βάσει της φορολογικής δυνατότητας του οφειλέτη.

Στη ρύθμιση για αποπληρωμή σε 120 δόσεις χρεών προς την εφορία μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ. Προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% για εφάπαξ αποπληρωμή. Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως τις 30 Ιουνίου. Μπορούν να μπουν και όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση 12 δόσεων, αλλά όχι όσοι έχουν ρύθμιση 100 δόσεων σε ισχύ. Αν την έχουν χάσει όμως τη ρύθμιση αυτή, τότε μπορούν να ενταχθούν. Σημειώνεται πως θα αναστέλλονται και οι κατασχέσεις. Εξαιρούνται όσοι έχουν «πιαστεί» για φοροδιαφυγή.

Η ρύθμιση για χρέη στους δήμους

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση “ανάσα” για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.

Για όσους θελήσουν να ρυθμίσουν έως 100 δόσεις τα χρέη τους στους δήμους προβλέπεται:

Διαγραφή 100% για εφάπαξ πληρωμή
Διαγραφή 80% για αποπληρωμή από 2 έως 24 δόσεις
Διαγραφή 70% για αποπληρωμή από 25 έως 48 δόσεις
Διαγραφή 60% για αποπληρωμή από 49 έως 72 δόσεις και
Διαγραφή 50% για αποπληρωμή από 73 έως 100 δόσεις.

Τι είπε ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν περισσότερο… θεατής της συνέντευξης Τύπου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναδρομή στο παρελθόν. Είπε ότι την άνοιξη του 2017 η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ήταν από τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε, «ήταν η εποχή που κάναμε έναν ακόμη συμβιβασμό με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει αλλαγή του κλίματος, και αυτή- ειδικά από το καλοκαίρι του 2017- ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού με επιχειρήματα».

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ψήφιση για τη μείωση των συντάξεων. Όμως καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια να μην μειωθούν οι συντάξεις. Καταφέραμε επίσης το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα, ενώ καταφέραμε να βγούμε 3,5 φορές στις αγορές. Καταφέραμε, επίσης, στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019 να έχουμε την πρώτη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων 10 ετών. Αυτό το κάναμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του ελληνικού λαού. Τώρα βλέπουμε τους καρπούς συγκεκριμένης προσέγγισης και στρατηγικής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μας δίνει 10- 15 χρόνια που έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτά τα 10- 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα και να μην συνεχίσει αντιπαραθέσεις που δεν είναι πάνω στα προστάγματα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στην ψεύτικη ανάπτυξη πριν το 2009 και στις συνθήκες κρίσης».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου

Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον Υπουργό Εσωτερικών Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης και την Υφυπουργό Οικονομικών Παπανάτσιου Κατερίνα, για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.✔ Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι μια διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου. Δίνουμε τη δυνατότητα σε 1.300.000 οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος.✔ Το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν υπήρχε σε καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Αυτό θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Επίσης, μέσω της ρύθμισης θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων σε όλους κατά 85%. ✔ Με τα δυο αυτά βήματα, το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ.✔ Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν γίνει εφ' άπαξ εξόφληση και 50% κούρεμα προσαυξήσεων αν γίνει εξόφληση σε δόσεις. Οριζονται επίσης ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ και 120 δόσεις.✔ Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά λόγω μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και, μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους, θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.✔ Ειδικά για τους αγρότες, αλλάζουμε το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο: η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Αυτό το όριο αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση.✔ Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας: καταργούμε τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνουμε το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50 στο 70%, τα παιδιά του θανόντος θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί μέχρι τα 24 έτη, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη της ηλικίας τους, αλλάζουμε, τέλος, την ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου για να δικαιούται κανείς σύνταξη χηρείας από τα 5 στα 3 έτη.✔ Για πρώτη φορά θεσπίζουμε στην ελληνική αγορά εργασίας ότι οι απολύσεις θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο. Αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να συνδέεται είτε με την ικανότητα του εργαζόμενου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης, η απόλυση θεωρείται άκυρη και ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης και να λάβει τους μισθούς υπερημερίας που του οφείλει ο εργοδότης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.✔ Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν από τον Ιούνιο τη δυνατότητα πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δουν με ποιο καθεστώς είναι δηλωμένοι από τους εργοδότες (ημέρες και ώρες ασφάλισης, αμοιβή κλπ.) και εφόσον διαπιστώσουν κάποια παράβαση, να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Gepostet von Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou am Sonntag, 5. Mai 2019

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις