Φήμες, διαρροές και καθυστέρηση με άρωμα εκλογών για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία. Μυστήριο η αιφνίδια παράταση του χρόνου κατάθεσης των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις. Στο ίδιο έργο... θεατές με τη ρύθμιση για το νέο νόμο Κατσέλη που έγινε σήριαλ. Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα η ρύθμιση για την εφορία, ποιες εντολές έχει δώσει.
Η αιφνίδια αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των νομοθετικών παρεμβάσεων για την ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία σε 120 δόσεις για μετά το Πάσχα, χωρίς επισήμως να δοθεί καμία απολύτως αιτιολογία, έχει φουντώσει τα σενάρια για νέο γύρο διαφωνιών και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι διαφωνίες των δανειστών για τις εν λόγω ρυθμίσεις, είναι γνωστές εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα, είναι εάν η κυβέρνηση τις έλαβε σοβαρά υπόψη της ή έκανε για μία ακόμη φορά λάθος υπολογισμούς ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε.
Πάντως είναι αλήθεια ότι το περιεχόμενο των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, όπως αυτές έχουν διαρρεύσει είναι κατά πολύ πιο ευνοϊκές από τις αρχικές προθέσεις. Βλέπουμε ένα έργο ανάλογο με αυτό της προστασίας πρώτη κατοικίας. Δηλαδή αρχικά εμφανίστηκε γαλαντόμος σχεδόν για όλους και στο τέλος κατέληξε να αφορά πολύ λιγότερους και σε καμία περίπτωση δεν επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να δούμε το ίδιο έργο ξανά.
Από το υπουργείο Εργασίας έχουν διαρρεύσει δύο φορές το κείμενο του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, έχουν εξαγγείλει μέσω επίσημων δηλώσεων και την τελευταία λεπτομέρεια αλλά το νομοσχέδιο δεν λέει να κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο αν έχει δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για να προχωρήσει η ρύθμιση με την «γενναιόδωρη» μορφή που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση (επανυπολογισμός οφειλών που επιφέρει μείωση έως και 65% στο «κεφάλαιο» του χρέους, διαγραφή προσαυξήσεων, ένταξη στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια κλπ).
Στη ρύθμιση της εφορίας, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη «θολούρα» στον ορίζοντα. Την υπόθεση έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε εντολές να προχωρήσει μια εξαιρετικά «ανοικτή» ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πρακτικά, στην προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση που θέλει να στείλει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, το εισόδημα παίζει ρόλο μόνο για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων. Άρα και πάλι, δυσκολεύεται η ζωή μόνο των λιγοστών που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Από την άλλη, για τους πολλούς προωθείται μια εξαιρετικά ανοικτή διαδικασία χωρίς περιορισμούς με πολύ χαμηλή μηνιαία δόση (έως και 20 ευρώ) και κανένα περιουσιακό κριτήριο. Αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει κάνει λόγο για ένα σύστημα που θα δεν θα βοηθάει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε ότι οι αντιρρήσεις της τρόικας δεν είναι σοβαρές και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή το πακέτο παροχών – διευκολύνσεων να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό σοκ που θα αποφέρει εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απαντήσεις θα δοθούν όταν τα τελικά νομοσχέδια φτάσουν στην Βουλή.