Οικονομία

120 δόσεις: Γολγοθάς η ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία

Έρχεται άμεσα η ρύθμιση για οφειλές σε Ταμεία. Μετά το Πάσχα οι 120 δόσεις για την εφορία με πολλούς "κόφτες". Ρύθμιση ανάλογη με εκείνη για την πρώτη κατοικία ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα συνδεθεί με περιουσία, καταθέσεις και εισόδημα. Ποιοι ευνοούνται και οι ποιοι βγαίνουν εκτός.

Αντίστροφη μέτρηση για την δρομολόγηση της ρύθμισης σε 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να πάει στην Βουλή προς ψήφιση πριν από Πάσχα. Οι συζητήσεις με τους δανειστές είναι σε καλό δρόμο και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις και σύντομα θα κλείσει το όλο ζήτημα, που αφορά σχεδόν 1,5 οφειλέτες σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο τραπέζι την ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία. Εκεί το ζήτημα δεν είναι τόσο εύκολο αφού υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την τρόικα, θεωρώντας ότι μία ακόμη ρύθμιση θα επιβραβεύσει όσους συνειδητά δεν πληρώνουν προς την εφορία τις οφειλές τους και δημιουργεί μία κουλτούρα μη πληρωμών.

Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δύο αυτές ρυθμίσεις μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη για το κυβερνών κόμμα και παράλληλα να δώσουν ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

120 δόσεις με πολλούς κόφτες

Η ρύθμιση πάντως για τα χρέη προς την εφορία δεν θα είναι περίπατος για πολλούς οφειλέτες. Η τρόικα ζητάει, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως, να υπάρξουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να αποκλειστούν όλοι εκείνοι που ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το κάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ένα σχέδιο ανάλογο με αυτό που περιγράφεται στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία. Δηλαδή να υπάρχει σύνδεση με περιουσία, καταθέσεις και εισόδημα.

Στο σχέδιο θα περιγράφεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση εφόσον έχει καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή ακίνητη περιουσία (χωρίς την πρώτη κατοικία), την οποία και θα μπορούσε να εκποιήσει προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί κόφτες θα έχουν αναφορά στους κόφτες που υπάρχουν και για την πρώτη κατοικία και θα προβλέπεται:

  • Εισοδηματικά όρια ανάλογα με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο, 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά) και το ύψος της οφειλής.
  • Εξαίρεση από τη ρύθμιση των οφειλετών με καταθέσεις άνω των 15.000-20.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας).
  • Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
  • Αποπληρωμή χρέους σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 25-50 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου 4μήνου του 2019.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας