Αύριο θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στην τρόικα ο Νίκος Δένδιας. Με βάση αυτό προωθείται λύση-πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν από την οικονομική κρίση.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια λύση που θα αφορά σε όλα τα χρέη των επιχειρήσεων, τόσο προς τις τράπεζες από δάνεια που έχουν πάρει όσο όμως και από φόρους, αλλά και απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω των εισφορών.
Η λύση που προωθείται δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες από 100 δόσεις με κούρεμα των ανακεφαλαιοποιημένων προσαυξήσεων και διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής.
Επί της ουσίας το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επτά σημεία.
Με βάση τη ρύθμιση θα γίνει διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε φόρους και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2013, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης.
Θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα για αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού που απομένει μετά τη διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων σε 120 δόσεις.
Η εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να μην κάνουν καμία απόλυση για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει και έλεγχος της βιωσιμότητάς τους.
Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.
Θα δίδεται η δυνατότητα σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά τους δάνεια τόσο για επιμήκυνση του δανείου, όσο και για μείωση του επιτοκίου με ταυτόχρονη διεύρυνση της αποπληρωμής και με περίοδο χάριτος.
Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χρέη συνολικά κοντά στα 37 με 40 δισ. ευρώ. Το υπουργείο υπολογίζει πως εάν μπει το 20% των επιχειρήσεων στη ρύθμιση θα αρχίσει να ρέει και πάλι χρήμα τόσο προς τις εφορίες και τα ταμεία, όσο όμως και προς τις τράπεζες.
Διαβάστε επίσης