Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

120 δόσεις: Νέος σχεδιασμός μετά τον πάγο από την Κομισιόν

120 δόσεις: Νέος σχεδιασμός μετά τον πάγο από την Κομισιόν

Ενόχληση της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις και τη στάση της Κομισιόν.
Δύο διαφορετικά νομοσχέδια για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Τι αλλάζει στη ρύθμιση που ετοιμάζεται. Άγνωστος ο αριθμός των δόσεων και τα κριτήρια.
Πως θα συνδεθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, τόσο στην εφορία, όσο και στα ασφαλιστικά, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν ουσιαστικά «παγώσει» την όποια διαδικασία.

Από το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν ότι θα υπάρξουν δύο διαφορετικά νομοσχέδια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να δηλώνει ότι η ρύθμιση για την εφορία δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ακριβώς ο αντίθετος, να είναι οριζόντια και να αφορά τους πάντες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο σχεδιασμός των δύο ρυθμίσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους στη Βουλή.

Πάντως στην Αθήνα υπάρχει ενόχληση για την στάση και την αναφορά της Κομισιόν στο θέμα των 120 δόσεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου ότι «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά που έγινε στην έκθεση της Κομισιόν ότι η «η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των πλαισίων ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».

Ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία

Όπως έγινε γνωστό, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας – τα οποία και τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους- και να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει θα συνδέεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Ωστόσο το θέμα μόνο εύκολο δεν είναι από τεχνικής φύσεως και απομένει να δούμε πως και κυρίως πότε θα προχωρήσει. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει οριστική απόφαση, ούτε για τον αριθμό των δόσεων, αλλά ούτε και για τα κριτήρια ένταξης σε αυτή την ρύθμιση των οφειλετών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις