Οικονομία

120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορία: Ασφυκτικές οι προϋποθέσεις – Ποιοι θα μείνουν εκτός

Στην τελική ευθεία για τη Βουλή η ρύθμιση για 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Δεν θα είναι για όλους… 120 οι δόσεις. Για «μικρά» χρέη, θα είναι λιγότερες. Έρχεται και πλαφόν δόσης και τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Όποιος χάσει τρεις δόσεις… χάνεται. Όλοι οι όροι και για τις δυο ρυθμίσεις. Πότε πάνε τα νομοσχέδια στην Βουλή.

Πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση σε 120 δόσεις των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αμέσως μετά το Πάσχα θα έρθει προς ψήφιση ανάλογη ρύθμιση για την εφορία. Ο υπουργός Οικονομικών χθες με δηλώσεις του φωτογράφησε το περιεχόμενο των εν λόγω ρυθμίσεων, κυρίως αυτή που αφορά την εφορία που είναι και άμεση αρμοδιότητά του.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Δεν θα αποτελούν χάρισμα σε κανέναν και θα υπάρχουν δικλείδες, ώστε αφενός να αποκλείονται όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν από … ιδεολογία και αφετέρου να ικανοποιείται η τρόικα που δεν θέλει να εδραιωθεί μία κουλτούρα «δεν πληρώνω».

Ας δούμε με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν τι θα περιλαμβάνουν οι δύο ρυθμίσεις.

120 δόσεις στην εφορία

  • Ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι για όλους 120. Αυτός θα είναι ο μέγιστος αριθμός και θα αφορά μόνο όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και παράλληλα θα υπάρχει πλαφόν χαμηλότερης δόσης. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι κλιμακωτός και θα σχετίζεται με το εισόδημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμό των δόσεων.
  • Θα υπάρχει ελάχιστο ύψος δόσης που θα κυμαίνεται στα 50 ευρώ, περίπου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ δεν θα μπορούν να φτάσουν τις 120 δόσεις, έστω και αν έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.
  • Δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο να μην τηρηθεί η συμφωνία. Δηλαδή εάν κάποιος χάσει τρεις δόσεις θα βγαίνει εκτός της ρύθμισης. Οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να αποπληρώνονται στην ώρα τους.
  • Στην ρύθμιση θα μπορούν να μπαίνουν όσοι πληρούν συγκεκριμένα επιπλέον κριτήρια. Θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για την προστασία πρώτης κατοικίας, δηλαδή συγκεκριμένο ύψος καταθέσεων και επιπλέον (πλην της πρώτης κατοικίας) ακίνητη περιουσία. Επίσης θα συνυπολογίζονται και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (σκάφη, αυτοκίνητα κλπ).

Η ρύθμιση για τα ταμεία

Πιο χαλαρή, αλλά όχι γαλαντόμος θα είναι και η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι ενταχθούν σε αυτήν θα απαλλαγούν μεν και από μέρος των οφειλών τους, εκτός από τις προσαυξήσεις, αλλά εξαιτίας του νέου υπολογισμού των εισφορών θα φέρει και χαμηλότερη σύνταξη που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πραγματικό όφελος βέβαια, θα έχουν όσοι μέσω της ρύθμισης θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Τα βασικά σημεία της επικείμενης ρύθμισης είναι:

  • Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
  • Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.
  • Επανυπολογισμός οφειλής: Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.
  • Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.
  • Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας αλλά και η αντίστοιχη των ασφαλιστικών ταμείων θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Πρακτικά, οι οφειλέτες θα έχουν ένα περιθώριο από τον Μάιο και για 3-4 μήνες να ενταχθούν στις δύο πλατφόρμες που θα ενεργοποιηθούν.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα