Οικονομία

120 σελίδες με εισφορές, φόρους, μειώσεις μισθών και απολύσεις – Μέτρα-γροθιά σε 10.000.000 Έλληνες

- “Αλληλεγγύη” των φτωχών στο Κράτος (!) με εισφορά από εισόδημα 8.000
- Απολύσεις στο Δημόσιο και πωλητήριο σε ΔΕΚΟ
- Τέλη-φωτιά στα αυτοκίνητα και αύξηση ΦΠΑ στο φαγητό
- Τεκμήρια παντού και μείωση φοροαπαλλαγών
- Δειτέ live αυτή την ώρα την εξειδίκευση των μέτρων από τον Γ.Παπακωνσταντίνου

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους και δυστυχώς είναι σε πολλές περιπτώσεις και τα πλέον άδικα.

Το μεσοπρόθεσμο “πέρασε” από το υπουργικό και κατατέθηκε στη Βουλή. Πάνω, πάνω φιγουράρει η έκτακτη εισφορά σε όλους η οποία ξεκινάει απ’ τα 8.000 ευρώ εισόδημα, απ΄ τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους που θα κληθούν να καταβάλουν νέο φόρο 1-3%, αλλά και όλοι οι μισθωτοί ως και 7%.
Θα επιβληθεί αρχικά για δύο χρόνια και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει για φέτος 400 εκατ. ευρώ  και του χρόνου άλλο 1,4 δισ.
Η αμέσως επόμενη αιμορραγία θα έρθει για όλους με τα τέλη στα αυτοκίνητα που θα αυξηθούν ως και 30%.

Όλοι θα πληρώσουν 23% ΦΠΑ στο φαγητό τους από Σεπτέμβρη, ενώ για το κράτος είναι πλέον πλούσιοι όσοι έχουν (συνολικά) ακίνητα αξίας από 200.000 και πάνω και έτσι βάζει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Με επικοινωνιακό τρικ τελικά το πετρέλαιο δεν αυξάνεται, αλλά θα αυξηθεί ο φόρος (και η τιμή) για χιλιάδες άλλους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάσει τεκμήρια που πλέον θα καθορίζουν το εισόδημά τους.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητων, σκάφων αναψυχής και πισινών θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ενώ θα μπεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Μέτρα συνολικά 200.000.000 ευρώ σε οικονομικά ευκατάστατους την ώρα που η έκτακτη εισφορά σε χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους ξεπερνάει το 1,2 δισ.

Παράλληλα παίρνουν με διαδικασία εξπρές σειρά για πώληση λιμάνια, αεροδρόμια και ακολουθούν ΔΕΚΟ.

‘Ηδη, έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου “Νότια Καβάλα”, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται:

– Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (η βασική σύνταξη του ΟΓΑ είναι 360 ευρώ το μήνα),
αυστηρότερος έλεγχο στις λίστες των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων, συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ (μείωση 6%),

– Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως ( π.χ. στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Από τα μέτρα αυτά προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 88 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 176 εκατ. ευρώ έως το 2015

– Μείωση του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές από το οποίο προβλέπεται να εξοικονομηθούν 120 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 250 εκατ. ευρώ ως το 2015

– Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 860 εκατ. ευρώ ως το 2015

– Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, υπέρ ανέργων όπως επίσης

– Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011

– Έλεγχο στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων

– Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα 455 εκατ. ευρώ το 2011

– Εισφορά αλληλεγγύης ελευθέρων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος.

– Αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ( μισθωτών και εργοδοτών) από την οποία προσδοκώνται έσοδα 74 εκατ. ευρώ φέτος και 305 εκατ. ευρώ έως το 2015.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)

Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)

Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που σήμερα είναι 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) στα επίπεδα των 100.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,215 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.

Ρύθμιση στα αυθαίρετα μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)

Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)

Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)

Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)

Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)

MIΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, η οποία συνεχίζεται έως το 2015 και της εφαρμογής σημαντικών περιορισμών στις προσλήψεις.

Τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης κατανέμονται σε: 

800 εκατ. ευρώ το 2011,
660 εκατ. ευρώ το 2012,
398 εκατ. ευρώ το 2013,
246 εκατ. ευρώ το 2014 και
 71 εκατ. ευρώ το 2015.

Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των προσλήψεων με την εφαρμογή του κανόνα:

1:10 εφέτος και 1:5 το 2015
,
αναστολή της χορήγησης μισθολογικής ωρίμανσης,
την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες,
τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες,
την περαιτέρω μείωση των αμοιβών για επιτροπές,
τη μείωση των συμβασιούχων (κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος),
καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και άδειας άνευ αποδοχών.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αλλά και η μείωση των χορηγήσεων προς του φορείς αυτούς θα αποδώσουν 770 εκατ. ενώ το όφελος από την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και οργανισμών υπολογίζεται σε 1,314 δισ.

Προσλήψεις

Ειδικότερα προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων το εξαιρώντας τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση.

Μόνο με αυτή την πολιτική εκτιμάται ότι ο αριθμός των αμειβόμενων από το δημόσιο και χωρίς καμία απόλυση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα σε σχέση με το 2010 (και περισσότερο από 230.000 άτομα αν συγκρίνουμε με το 2009).

Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά ο θεσμός της εθελούσιας μερικής απασχόλησης και προσωρινής αποχώρησης, και για πρώτη φορά οι μετατάξεις θα γίνονται μέσα από αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ, εισάγοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περιορισμένες χρονικά μεταβατικές περιόδους μετ’ αποδοχών (εργασιακή εφεδρεία) πριν τη διαδικασία της μετάταξης.

Επίσης, μπαίνει λουκέτο σε οργανισμούς του Δημοσίου, μειώνεται εκ νέου το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων ενώ έρχονται και απολύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε επίσης:

Πιο σκληρά μέτρα δεν έχει ξαναζήσει ο σύγχρονος Έλληνας – Έκτακτη εισφορά σχεδόν σε όλους και χαράτσι παντού


Αφόρητες πιέσεις για εκλογές στον Παπανδρέου – Γιατί έφυγε πρωί…

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΔΕΗ: Καινοτόμες παροχές στις εγγυήσεις προέλευσης πράσινης ενέργειας σε εταιρικούς πελάτες
Σε συνεργασία με την Granular Energy, κορυφαία εταιρεία λογισμικού στην καθαρή ενέργεια, η ΔΕΗ προσφέρει λύσεις αιχμής για την παρακολούθηση της κατανάλωσης πράσινης ενέργειας και την αναφορά εκπομπών CO₂
ΔΕΗ: Καινοτόμες παροχές στις εγγυήσεις προέλευσης πράσινης ενέργειας σε εταιρικούς πελάτες
Σπίτι μου 2: Τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες – Οι προϋποθέσεις και οι επιπλέον παροχές
Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συνεργάζονται με την HDB για το Σπίτι μου 2
Σπίτι μου 2: Τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες – Οι προϋποθέσεις και οι επιπλέον παροχές