Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

13η σύνταξη: Όλη η αλήθεια για το μπάχαλο

13η σύνταξη: Όλη η αλήθεια για το μπάχαλο

Δεν πίστευαν στα μάτια τους χιλιάδες συνταξιούχοι που πήραν τη 13η σύνταξη.
Γκρίνια για τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους.
Ο λάθος σχεδιασμός και ο δαιδαλώδης υπολογισμός η αιτία.

Η 13η σύνταξη έφερε χαμόγελα αλλά και πολλές γκρίνιες από τους συνταξιούχους, αφού άλλα περίμεναν και άλλα είδαν τελικά στους λογαριασμούς τους και τα οποία βέβαια ήταν λιγότερα.

Δυστυχώς για αυτούς δεν έγινε κάποιο λάθος. Η κυβέρνηση έκανε ένα βασικό λάθος το οποίο είχε επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από το newsit.gr. Ο τρόπος διανομής ήταν πρόχειρος. Έφερε πολλές αδικίες και παράλληλα κανείς συνταξιούχος δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει το ακριβές ποσό και εκεί έγινε η παρεξήγηση.

Ας δούμε που υπήρξε το… λάθος.

  • Ελάχιστοι συνταξιούχοι γνωρίζουν ποιες είναι οι μικτές τους αμοιβές. Όλοι γνωρίζουν τα καθαρά χρήματα που εισπράττουν.
  • Αρκετοί από αυτούς που έλαβαν την Παρασκευή την «13η σύνταξη», είχαν πάρει και το κοινωνικό επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε το ποσό ήταν καθαρό, ενώ τώρα είναι μικτό.
  • Επί του μικτού αυτού ποσού υπάρχουν κρατήσεις. Η μία αφορά τον κλάδο υγείας και είναι 6% και η άλλη φόρος εισοδήματος 22% για όσους υπερβαίνουν ως ετήσιο εισόδημα τα 8.600 ευρώ.
  • Δηλαδή αν κάποιος έχει μικτές αποδοχές 800 ευρώ, τότε έλαβε 400 ευρώ ως 13η σύνταξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά τις κρατήσεις, οι καθαρές αποδοχές ήταν 288 ευρώ. Για αυτόν που είχε μικτές αποδοχές 1.050 ευρώ, η «13η σύνταξη» ήταν 227 ευρώ καθαρά.

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι αφού δεν μπορούσε να δώσει πλήρη 13η σύνταξη, αντί να το πράξει ποσοστιαία, θα έπρεπε να δώσει το μέρισμα αριθμητικά και ως καθαρό ποσό.

Παράδειγμα: μέχρι 500 ευρώ (μικτά) το καθαρό ποσό να είναι 400 ευρώ και να κλιμακώνεται πιο πάνω. Έτσι και οι συνταξιούχοι θα ήξεραν τι ποσό θα πάρουν και δεν υπήρχαν αυτές οι γκρίνιες που υπήρξαν και υπάρχουν.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι που δεν είχε ανακοινώσει. Έπραξε ακριβώς ό,τι είχε πει και ό,τι ανέφερε η τροπολογία. Όμως θα μπορούσε να ενημερώσει τους συνταξιούχους με συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της παρανόησης. Διότι δεν μπορείς να ζητάς από έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας να γνωρίζει κάτι (τις μικτές αποδοχές) που ποτέ κανείς δεν του τις δίνει, αφού η λέξη εκκαθαριστικό για τις συντάξεις είναι μάλλον άγνωστη λέξη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις