Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

19 Μαρτίου η πρώτη δόση του δανείου, αλλά στο ταμείο θα μπαίνει ότι … μένει

– Με γραπτή έκθεση της Κομισιόν και μετά από αξιολόγηση θα εκταμιεύονται τα χρήματα
– Ως και τόκους υπερημερίας θα πληρώνει η Ελλάδα, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να ακυρώσουν τη δόση!
– Σήμερα η απόφαση του ΔΝΤ για τα 28 δισ.

Τα πρώτα από τα 109,1 δισεκατομμύρια με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα θα αρχίσουν να εκταμιεύονται στις 19 Μαρτίου ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα ομόλογα που λίγου αμέσως μετά.

Σήμερα αναμένεται να πει το τελικό ok και το ΔΝΤ για τα 28 δισ. που αντιστοιχούν στη δική του συμμετοχή στο νέο δάνειο.

Ωστόσο η δανειακή σύμβαση δεν είναι τίποτε άλλο από το νέο μνημόνιο που προβλέπει όλα τα μέτρα τα οποία, μόνο στην περίπτωση που τηρηθούν, θα ξεκλειδώνουν την κάθε δόση.

Η εκταμίευση των χρημάτων είναι πλήρως προσχεδιασμένη και φαίνεται ξεκάθαρα ότι το σχέδιο δεν είναι για να πάρει ανάσα ο πολίτης αλλά για να εξυπηρετηθεί το χρέος… και μόνο.

Έτσι η Ελλάδα για να πάρει τα χρήματα θα πρέπει προηγουμένως να είναι συνεπής με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο. Το αν είναι η όχι θα κρίνεται με γραπτή έκθεση της Κομισιόν.

Εαν η Ελλάδα έχει ανάγκη από περισσότερα χρήματα αυτομάτως θα γίνεται τροποποίηση του Μνημονίου, θα επιβάλλονται δηλαδή νέοι όροι και μέτρα, ενώ τα χρήματα που θα αποδεσμεύονται
θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ορίζεται τόκος υπερημερίας εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές της

Από τα χρήματα αυτά πρώτα θα καλύπτονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αμοιβές, τόκοι υπερημερίας και εν συνεχεία θα διανέμεται το ποσό που απομένει

Εκτός της τρόικας , της task force αλλά και όλων των υπόλοιπων ελεγκτών που θα καταφτάσουν για την… αναμόρφωση του ελληνικού κράτους, θα έρθουν στη χώρα για επιτόπιους ελέγχους και ελεγκτές του μηχανισμού στήριξης.

Οι ελεγκτές του ΕΤΧΣ θα μπορούν μετά από γραπτή ενημέρωση ακόμη και να ακυρώσουν μια ολόκληρη δόση ή ένα τμήμα αυτής αν η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο ΕΤΧΣ θα μπορεί ακόμη και να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας και καθώς η σύμβαση είναι σε αγγλικό δίκαιο ο κριτής θα είναι το Δικαστήριο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Η Ελλάδα μάλιστα όπως ορίζεται παραιτείται αμετάκλητα από κάθε δικαίωμα ασυλίας σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία!

Διαβάστε επίσης:
Κατατέθηκε τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση – Διαβάστε τι προβλέπει

Έρχονται απολύσεις, μειώσεις μισθών και τέρμα στις προσλήψεις – Ζοφερό το μέλλον για την εργασία σύμφωνα με έρευνα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε