Τετάρτη, 27 Νοε.
9oC Αθήνα

20 αλλαγές στη φορολογία από τον Ιούνιο – Τι θα “φέρει” για τους πολίτες η επόμενη κυβέρνηση

20 αλλαγές στη φορολογία από τον Ιούνιο – Τι θα “φέρει” για τους πολίτες η επόμενη κυβέρνηση

– Θα αλλάξουν και την φορολογία στα ακίνητα αλλά και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης
– Όλοι οι πολίτες για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία
– Σε αυτά θα περιληφθούν τα ακίνητα, οι καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια
– Ότι εισόδημα περισσεύει και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θα φορολογείται επιπλέον

Είκοσι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη φορολογία ακινήτων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης θα περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση που θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»  τους προηγούμενους μήνες συζητήθηκε το βασικό σχέδιο των μέτρων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Μπορεί τα κόμματα να μην κατέληξαν σε ένα πλαίσιο αρχών όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, αφού αποχώρησε από τον διάλογο η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στα μέτρα αυτά θα βασιστεί εν πολλοίς η νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, για πρώτη φορά θα κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, δηλαδή περίπου 8,5 εκατομμύρια, να δηλώσουν σε μία αρχική κατάσταση όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και στη συνέχεια όλες τις ετήσιες μεταβολές. Στα περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθούν τα ακίνητα, οι καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια και οτιδήποτε άλλο έχει κάποιος στην κατοχή του.

Την ίδια στιγμή όλοι οι πολίτες θα προχωρούν ετησίως στην αναλυτική καταγραφή δαπανών διαβίωσης για τον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχει αν το εισόδημα καταναλώνεται και πού και αν αποταμιεύεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο,τι εισόδημα περισσεύει και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θα φορολογείται επιπλέον.

Ακόμη, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου κατατέθηκε η πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους, μερίσματα, ενοίκια ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα η πρόταση είναι να μειωθούν τα κλιμάκια από 8 σε 4, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους από ειδικές-στοχευμένες επιδοτήσεις.

Στη φορολογία των ακινήτων οριστική θεωρείται η επιβολή ενός και μόνο φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας με κλιμακούμενο συντελεστή. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν για πρώτη φορά οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια να μην εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10%, όπως ισχύει σήμερα, αλλά να μειώνουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος κληθεί να πληρώσει «χαράτσι» 1.000 ευρώ για το ακίνητο που έχει στην κατοχή του και την ίδια στιγμή πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως σε τόκους, ένα μέρος των τόκων να μειώνει το αρχικό «χαράτσι» των 1.000 ευρώ. Μένει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό έκπτωσης των τόκων από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Επίσης, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων ελάχιστου εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, αλλά και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις)

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταρτίσει τράπεζα τιμών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και άλλους φορείς της αγοράς και να προχωρήσει σε σταδιακή προσαρμογή στις αγοραίες τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και στον ΦΠΑ, αν και η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να υπάρξει μείωση των συντελεστών όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται σταδιακή κατάργηση των μη ανταποδοτικών φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και εισαγωγή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με οnline σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και την καθιέρωση της υποχρεωτικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά. Ηδη με υπουργική απόφαση όλοι οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εισοδηματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ υποχρεώνονται από εφέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται όσοι είναι συνταξιούχοι.

Την ίδια ώρα το γιοφύρι της Αρτας θυμίζει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που προσπαθεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια καθώς, εκεί που νομίζουν οι φορολογούμενοι ότι έχουν ξεμπερδέψει και δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, διαγραφές ή διπλοεγγραφές, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της διεύθυνσης www.gsis.gr και βλέποντας τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια μέσω των εντύπων Ε9, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τις αρχικές δηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πληρώνουν όλοι από φέτος – Τέλος οι φοροαπαλλαγές

Όλοι όσοι έχουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ πάνω από τις 5.000 ευρώ πληρώνουν φόρο από φέτος, ενώ όλοι, ακόμη και για εισόδημα 1.000 ευρώ, θα πρέπει μαζί με τη φορολογική δήλωση να συγκεντρώσουν και αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος.

Ταυτόχρονα μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ ενώ αλλάζουν και οι κλίμακες, ενώ μπαίνει ανώτατο πλαφόν 10% στις φοροαπαλλαγές που απομένουν.

Δείτε εδώ πως θα υπολογίσετε τον φόρο βάσει κλίμακας –  Τα ποσά μείωσης του φόρου από τις απαλλαγές

Επίσης για φέτος θα  πρέπει να θυμάστε ότι για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο εφέτος θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει την περασμένη χρονιά αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός σας (2.500 για εισόδημα 10.000 ευρώ για παράδειγμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι 10 Μαΐου οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ

Μικραίνουν την ιδιοκτησία – Θα πληρώνουμε ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι – Φόρο ιδιοκατοίκησης και αύξηση των έμμεσων φόρων θέλει η Κομισιόν

Υπερδιπλασιάζονται οι φόροι – Πληρώνουν όλοι με εισόδημα από 5.000 ευρώ και πάνω

Θα μπλοκάρουν τις αποδείξεις με τη φοροκάρτα για να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουμε!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε