Πολλοί ήταν εκείνοι ότι η απόφαση να βγει η Ελλάδα στις αγορές με την έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου, σε μία δύσκολη περίοδο αποτελούσε ένα μεγάλο ρίσκο. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τελικά ήταν μία ευφυής κίνηση, που έστειλε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και πίστης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Οι ξένοι επενδυτές έδειξαν με τις κινήσεις τους και την συμμετοχή τους στην έκδοση του 30ετουύς ομολόγου ότι πλέον δεν φοβούνται την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε δείχνει το γεγονός ότι θεσμικοί επενδυτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, που πήραν το 85% της έκδοσης θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι το 2052.
Click4more Σταϊκούρας για 30ετές ομόλογο: Σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές
Με βάση τα αποτελέσματα της χθεσινής έκδοσης, προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,875%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες (17.03.2021) ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην έκδοση συμμετείχαν 250 επενδυτές από όλον τον κόσμο.
Από αυτούς:
- Το 49% ήταν εταιρίες asset management.
- Το 25% ήταν τράπεζες
- Το 12% ασφαλιστικά Ταμεία
- Το 9% Hedge Funds
Τα στοιχεία ήταν σχετικά ανάλογα με την έκδοση του 10ετούς που είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν δύο μήνες. Τότε ήταν:
- Το 57% εταιρίες asset management.
- Το 28% τράπεζες
- Το 7% ασφαλιστικά Ταμεία
- Το 5% Hedge Funds
Οι περισσότεροι επενδυτές ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 24% και ακολουθήσουν επενδυτές από την Γαλλία σε ποσοστό 14%, από Γερμανία, Αυστραλία, Ελβετία με 12%, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει άξια λόγου συμμετοχή από Έλληνες επενδυτές που πήραν το 10% της έκδοσης.
Ως λογική εξέλιξη βέβαια το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει «καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας».
Στην ελληνική κυβέρνηση προεξοφλούν ότι έρχονται αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας και η ημέρα που η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση δεν είναι μακρινή.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την ώρα και την στιγμή που θα ξεκινήσει την λειτουργία της η οικονομία, εκτιμώντας ότι πλέον αρχίζουν να δέχονται πίεση τα οικονομικά της χώρας και πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν κάποιες δραστηριότητες. Βασική επιδίωξη πάντα είναι ο τουρισμός και για τον λόγο αυτό εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, θα πρέπει να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς πριν από το Πάσχα ή το αργότερο λίγο μετά, έτσι ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να προσφέρει ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους εκείνους θα επιλέξουν την χώρας μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.