Πέμπτη, 14 Νοε.
20oC Αθήνα

5 λόγοι που εμποδίζουν ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί

5 λόγοι που εμποδίζουν ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί

Τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει μια οικογένεια να μεγαλώσει σήμερα;

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι το δημογραφικό, που, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, όπως η οικονομική κρίση, αλλά και ό,τι ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Τα στατιστικά δεν είναι αισιόδοξα, καθώς ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς. Σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις (2016) αναφέρει ότι από τα 10,7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 10 εκατομμύρια το 2050 – και αυτό σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, καθώς το απαισιόδοξο υπολογίζει ότι θα είμαστε περίπου 8,3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2019 ανήλθαν σε 83.763, καταγράφοντας μείωση κατά 3,1% σε σχέση με το 2018. Η μείωση είναι συνεχής και τα νούμερα ανησυχητικά σε σύγκριση με το παρελθόν, έτσι, αν συγκρίνουμε π.χ. με τα στοιχεία του 1960 (157.239 γεννήσεις), έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό. Τι είναι αυτό, όμως, που προβληματίζει τα νέα ζευγάρια και γιατί δεν παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν πολύ διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

1. Οικονομική κατάσταση

Η κρίση των τελευταίων χρόνων, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που έφερε η πανδημία, έχουν φέρει σε αδιέξοδο πολλά ζευγάρια, καθώς η μείωση του εισοδήματός τους αποτελεί μία δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη, πραγματικότητα. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, όπου, σε κάποιες περιπτώσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη και ακραίες καταστάσεις όπως η ανεργία και των δύο, η απόφαση για την απόκτηση ενός παιδιού δυσκολεύει υπερβολικά και συχνά αναβάλλεται. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που απαιτείται κάποια θεραπεία ή κάποια μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει στον κόσμο ένα παιδί, οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από οικονομικής άποψης. Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού, αλλά και έχουν ανασφάλεια για το μέλλον, καθώς δεν βλέπουν μπροστά τους κάποιο φως που να τους κάνει να σκέφτονται αισιόδοξα.

2. Προτεραιότητα σε εργασία

Σε μία εποχή που και τα δύο μέλη του ζευγαριού συνήθως εργάζονται και, μάλιστα, συχνά σε αρκετά απαιτητικά ωράρια, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να λάβουν την απόφαση, καθώς αισθάνονται ότι δεν έχουν το χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί.

3. Έλλειψη βοήθειας και υποστήριξης

Ένα εργαζόμενο ζευγάρι, σε πολλές περιπτώσεις, παλεύει μόνο του σε μία δύσκολη καθημερινότητα, αντιμετωπίζοντας, πέρα από τα παραπάνω ζητήματα, και πολλές ακόμη δυσκολίες. Πολλά ζευγάρια, για λόγους καλύτερων εργασιακών προοπτικών, αναγκάζονται να ζήσουν σε μεγάλες πόλεις, μακριά από την οικογένειά τους, και η έλλειψη βοήθειας από τους δικούς τους ανθρώπους κάνει πιο δύσκολη τη μεγάλη απόφαση. Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμάμε, σε κάποιες περιπτώσεις, και την έλλειψη βοήθειας από ειδικούς, που μπορούν με την παρέμβασή τους τη σωστή στιγμή να βγάλουν ένα ζευγάρι από ένα συναισθηματικό αδιέξοδο ή να τους ξεμπλοκάρουν, ώστε να πάρουν την επιθυμητή απόφαση.

4. Προβλήματα υπογονιμότητας

Πολλές φορές, δεν αρκεί η επιθυμία για να μπορέσει ένα ζευγάρι να αποκτήσει το δικό του παιδί, καθώς τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην εποχή μας. Ως υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να συλλάβει μετά από 12 μήνες συχνών σεξουαλικών επαφών, με τα ποσοστά γονιμότητας να μειώνονται σταδιακά με την ηλικία. Όσον αφορά στις γυναίκες, ως βασικότερες αιτίες υπογονιμότητας θεωρούνται ορμονικές διαταραχές και σχετικά προβλήματα στα όργανα αναπαραγωγής, ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται και ο έλεγχος της γονιμοποιητικής ικανότητας από την πλευρά του άνδρα. Πολύ συχνά, ψυχολογικοί παράγοντες που προκαλούνται από τους λόγους που ακολουθούν επίσης επιβαρύνουν την κατάσταση.

5. Ανασφάλεια για ιατρικούς λόγους

Ειδικότερα σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας, ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια δεν αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σχετίζεται με την απουσία ιατρικών δομών, αλλά και με το ότι οι υπάρχουσες είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ζευγάρι να υποχρεούται να μεταβεί για ό,τι σχετίζεται με την υγεία (και τις ανάγκες μίας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης) αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας του, κάτι που οδηγεί σε αναπόφευκτη ανασφάλεια και απροθυμία, πολλές φορές, να μπει σε μία τέτοια διαδικασία.

Μια πρωτοβουλία που φέρνει την οικογένεια «μπροστά»

Η Eurobank, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει το μέλλον της χώρας όπως το δημογραφικό, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων και πρωτοβουλιών. Το πρόγραμμα ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια προσφέρει προνόμια στους νέους γονείς που αποκτούν παιδί από την 01.04.2021 και ζουν μόνιμα στον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως το Καστελόριζο. Έτσι, προσφέρει στα νέα ζευγάρια αρκετά προνόμια και ευκολίες για τα πρώτα τους έξοδα, την ασφάλεια υγείας του παιδιού τους και ακόμη και το ενδεχόμενο απόκτησης πρώτης κατοικίας της οικογένειας, αλλά δεν σταματά μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Είναι δίπλα στο Σωματείο BeLive που ασχολείται με την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση γυναικών, με βάση ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Με την υποστήριξη της Eurobank, το Σωματείο BeLive καλύπτει τις δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης για ζευγάρια που ζουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα – φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση, νοσοκομειακά έξοδα, αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχους εμβρύου κ.ά.

Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υποστηρίζει τους γονείς με νεογέννητα παιδιά ηλικίας 0-12 μηνών που ζουν στην περιφερειακή ενότητα Έβρου (και τη Σαμοθράκη) και σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με κάτω από 7.000 κατοίκους, με αποκλειστική χορηγία την προσφορά βρεφικών πακέτων για να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους για 1 χρόνο. Τέλος, είναι δίπλα στην Ένωση Μαζί για το Παιδί για τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που προσφέρει η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 σε γονείς-κηδεμόνες και εφήβους σε όλη την Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις