Οικονομία

5 χαράτσια που πρέπει να πληρώσουμε μέσα στον Δεκέμβρη!

- Ούτε ένα - ούτε δυο αλλά 5 χαράτσια θα πληρώσουμε το Δεκέμβριο
- Συνολικά το κράτος περιμένει να εισπράξει 5,36 δισ. ευρώ από τους πολίτες μέσω φόρων και τελών
- Και τον Ιανουάριο θα έρθει το ΦΑΠ του 2011!

Οι φορολογούμενοι καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να πληρώσουν φόρους και τέλη που συνολικά ανέρχονται σε 5,36 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:

– 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που αφού θα τους πέσουν μαζεμένα, θα αφήσουν απλήρωτες τις δόσεις και θα περιμένουν αργότερα να κάνουν διακανονισμό.
Από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 11 δισ.

– 1,12 δισ. ευρώ από ΦΠΑ. Όμως, πολλοί επιχειρηματίες, ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά.

– 1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως η κατανάλωση πετρελαίου σημειώνει κάμψη αφού δεν υπάρχει σάλιο για πετρέλαιο.

– 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010.

– 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2012.

Οσον αφορά στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, υπόχρεοι στην καταβολή του είναι περίπου 350.000 φορολογούμενοι. Η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι τα περισσότερα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2010 θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Και άλλο χαράτσι μέσα στον Ιανουάριο

Την ίδια ώρα θα γίνει και η εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, καθώς το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ του 2011.
Ο μεγαλύτερος όγκος των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί μέσα στον Ιανουάριο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ του 2010, καθώς το ακίνητό του ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Να μην ξεχάσουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταφθάσει και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ειδικό τέλος θα πληρώνεται σταδιακά κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για τη δόση και το χρέος – Πως θα πάρουμε τα χρήματα, τι σημαίνουν όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες


Που θα πάνε τα χρήματα της δόσης; Μόνο το 1/4 στα ταμεία του κράτους

Πως έκοψαν 40 δισ. από το χρέος

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στο κάδρο οι ολιγοπωλιακές πρακτικές στην ιδιωτική υγεία, στα τρόφιμα, τις τηλεπικοινωνίες, την ακτοπλοΐα και τα καύσιμα
Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών – Όλο το σχέδιο δράσης για το 2025
Στο κάδρο οι ολιγοπωλιακές πρακτικές στην ιδιωτική υγεία, στα τρόφιμα, τις τηλεπικοινωνίες, την ακτοπλοΐα και τα καύσιμα