Οικονομία

Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ: Είμαστε στο σημείο απογείωσης

Σημειολογικά ήταν πολύ σημαντική για την οικονομία η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κι΄ αυτό γιατί μπορεί να μην ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προχώρησε σε εξαγγελίες σχεδίων, προγραμμάτων και προθέσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Σαμαράς για οικονομία: Πολλές οι εξαγγελίες, λίγα τα συγκεκριμένα μέτρα

Παράλληλα κήρυξε το τέλος της ύφεσης, αφού όπως επανειλημμένα ανέφερε ξεκινάει η ανάκαμψη, η οποία αναμένεται να γίνει ανάπτυξη.

«είμαστε στη σημείο της απογείωσης πλησιάζει η ώρα να βγούμε από την εποχή των μνημονίων»

Η διάσταση αυτή, δηλαδή έξοδος από την κρίση, ανάκαμψη και η ανάπτυξη απετέλεσε ουσιαστικά τον πυρήνα στο οικονομικό σκέλος της ομιλίας του κυρίου Σαμαρά, αφού προχώρησε στην εκφορά και άλλων φράσεων όπως «είμαστε στη σημείο της απογείωσης», «πλησιάζει η ώρα να βγούμε από την εποχή των μνημονίων», προχωράμε σε «κοσμογονία αλλαγών».

Με τις φράσεις αυτές ο κ. Σαμαράς σημειολογικά τουλάχιστον έστειλε το μήνυμα πως τελειώνουν σιγά-σιγά τα προβλήματα της κρίσης και της εξαετούς ύφεσης, αρκεί βεβαίως να μη γυρίσουμε πίσω.

Και ως οπισθοδρόμηση ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, θέλοντας να υποστηρίξει ότι αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης της οικονομίας).

Ξεφεύγοντας από το επικοινωνιακό και σημειολογικό σκέλος, θα διαπιστώσουμε με ψυχρή ματιά πως δεν ανακοινώθηκαν όλα εκείνα τα μέτρα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι το ¨φρένο¨ της τρόικα και ο δεύτερος η επιλογή συγκεκριμένων σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων να ανακοινωθούν πιο κοντά χρονικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην εκτονωθεί ως τότε η δυναμική τους.

Ετσι, με εξαίρεση το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προσδιοριστούν επακριβώς στο προσεχές διάστημα και θα ανακοινωθούν με τον προϋπολογισμό στις αρχές Οκτωβρίου, τα υπόλοιπα, μετατέθηκαν για το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου.

Βεβαίως, η πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει «οδηγός για τη μείωση της φορολογίας», η αναφορά ότι ο υψηλός φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 32% και ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 15%, έχουν την αξία τους γιατί δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης και τον τελικό στόχο.

Κι΄ αυτά θα γίνουν όπως είπε σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είναι το κλειδί και το μεγάλο όπλο που θα πείσει την τρόικα να κάνει παραχωρήσεις.

Όμως, το πότε ακριβώς, πως και πόσο θα μειώνεται η φορολογία κάθε χρόνο θα το μάθουμε όταν ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης».

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εξεταστεί προσεχώς με την τρόικα και το κριτήριο θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν επιτευχθεί ως τότε και οι εκτιμήσεις που θα υπάρχουν για το αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η εξαγγελία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων –το ελληνικό όπως το χαρακτήρισε και ο πρωθυπουργός γιατί δεν θα επιβάλλεται απ΄ έξω- το οποίο θα δώσει έμφαση σε τομείς όπως η κτηνοτροφία, η κτηνοτροφία, η μεταποίηση, η ενέργεια, ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι που η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και την επεξεργασία κλαδικών προγραμμάτων που θα εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

”Μείωση κατά 30% στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης – Ψαλίδισμα στον ΕΝΦΙΑ – Σύντομα οι αυξήσεις στους μισθούς για τους ένστολους”

«Καλή αρχή για την ελάφρυνση των φορολογουμένων, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο»

Τσίπρας: Η “καταστρόικα” πρέπει να τελειώσει

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα