Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

“Αγριεύει” ο πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στις πλάτες της Ελλάδας – Ανυποχώρητοι και οι δύο στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος

“Αγριεύει” ο πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στις πλάτες της Ελλάδας – Ανυποχώρητοι και οι δύο στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος

– Από την πλευρά του το ΔΝΤ λέει πως χρέος 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι κόκκινη γραμμή
– Το ΔΝΤ λέει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μηδενικά επιτόκια γιατί η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα
– Ωστόσο, προτείνει μείωση των επιτοκίων στα ήδη υπάρχοντα δάνεια προς τη χώρα
– Η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup την Τρίτη
– Προϋπόθεση για τη Γερμανία για να υπάρξει απόφαση είναι η τελική έκθεση της τρόικας

Μαίνεται άγριος ο πόλεμος ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος και αυτή η μάχη δυστυχώς δίνεται στις πλάτες της Ελλάδας με το Μέγαρο Μαξίμου να αγωνιά για την εκταμίευση της δόσης. 

Αυτή η κόντρα σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα καθως με δηλώσεις από την Ουάσινγκτον το ΔΝΤ έβαζε κόκκινη γραμμή για το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ την ίδια ώρα η Μέρκελ έβαζε “ταφόπλακα” σε όσους στηρίζουν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει ια υλοποίηση του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, περιγράφοντας τη θέση ως “κόκκινη γραμμή” και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για το ελληνικό χρέος.

“Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του” υποστήριξε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι “είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους”. Σε ερώτηση αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε ότι “πιθανώς”, χωρίς να διευκρινίσει όμως τη μορφή των δράσεων.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει “πλήρως δεσμευμένο” στο ελληνικό πρόγραμμα και πως η κ. Λαγκάρντ θα επισπεύσει το ταξίδι της στη Νοτιοανατολική Ασία για να λάβει μέρος στην “κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου”, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

“Θέλουμε μια πραγματική και όχι σύντομη λύση” δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι “είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της”. Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη πως “το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Είναι ξεκάθαρο”, όπως υποστήριξε, “πως θα πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους”. Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ έχει επεκτείνει τις “προθεσμίες ωρίμανσης” και μείωσε τα επιτόκιά του για ορισμένα από τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά, σημείωσε, δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, παραχωρώντας δάνεια “μηδενικού επιτοκίου”, όπως συμβαίνει με φτωχές χώρες, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα “θεωρείται πλούσια χώρα”.

Τέλος, αναφερόμενος ξανά στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας ότι “κρίνεται απαραίτητη”.

«Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης (ενν. του ελληνικού χρέους) δεν έχει αλλάξει- ούτε και πρέπει να αλλάξει» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε ωστόσο ταχεία λύση για την Ελλάδα από το Eurogroup. Συναίνεση στην απόφαση «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα του «κουρέματος» χρέους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η τελική έκθεση της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερό σημείωσε ότι «πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, ελπίζουν αυτές οι αποφάσεις να έρθουν το συντομότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Γιατί σκοτώνονται για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρώπη”
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε