Πέμπτη, 4 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ακριβή ή φθηνή η έξοδος στις αγορές; Γιατί μπαίνουν επενδυτές

Ακριβή ή φθηνή η έξοδος στις αγορές; Γιατί μπαίνουν επενδυτές

Εξωφρενικά χαμηλό χαρακτηρίζουν οι Financial Times το επιτόκιο (5%) με το οποίο η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, αν υπολογίσει κανείς το ρίσκο αυτής της κίνησης μόλις 2 χρόνια μετά το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία.

Διαβάστε το κύριο άρθρο των Financial Times που εξηγεί γιατί οι επενδυτές τολμούν να ρίξουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.

Η ελληνική έκδοση και το κλειδί του αγγλικού δικαίου

Γιατί να εκδώσεις ένα ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%, που κάθε πληρωμή τόκων θα αντιστοιχεί σε χρήμα αρκετό για να χτιστεί ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο.

το επιτόκιο του 5% ακούγεται εξωφρενικά χαμηλό, σε αντιστοίχιση με το ελληνικό ρίσκο

Γιατί η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα το ευκαιριακό αυτό κόστος με την έκδοση τέτοιου ομολόγου, επιστρέφοντας στις αγορές για πρώτη φορά από το 2010;

Κατ’αρχήν ο αρθρογράφος της στήλης Lex των Financial Times σημειώνει ότι το επιτόκιο του 5% ακούγεται εξωφρενικά χαμηλό, σε αντιστοίχιση με το ελληνικό ρίσκο.

Δύο χρόνια μετά την διάσωσή της από τους διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα υπέστη την μεγαλύτερη αναδιοργάνωση χρέους στην ιστορία και 8 δισ. ευρώ από το τελευταίο ομόλογο που είχε εκδώσει, κάηκαν στην φωτιά.

τα ομόλογα εκδίδονται υπό τον αγγλικό νόμο και είναι πιο δύσκολο να υποστούν αναδιοργάνωση. Κι αυτός είναι ένας λόγος που παρακινεί τους τολμηρούς επενδυτές να επενδύσουν

Το 5% είναι πολύ υψηλό όμως σε σύγκριση με μια άλλη εναλλακτική. Η Ελλάδα πλήρωσε λιγότερο από 3% κατά μέσο όρο για το χρέος της στους επίσημους πιστωτές το 2013, σύμφωνα με την Citi. Η τρόικα των δανειστών κατέχει ήδη τα 4/5 του χρέους που απέμεινε από την αναδιοργάνωση. Οπότε κουβαλάει το μεγαλύτερο ρίσκο για το χρέος, που παραμένει στο 170% του ελληνικού ΑΕΠ. Οικονομικά δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά να αυξηθεί το επίσημο χρέος κατά 2,5 δισ. ευρώ ακόμη.

Θα είχε όμως μεγάλη διαφορά από πολιτικής πλευράς. Εκτός από το επιτόκιο, το επίσημο χρήμα δεν είναι εν τέλει φθηνό. Εμπεριέχει πολιτικές προϋποθέσεις που προκαλούν όλο περισσότερο εκνευρισμό, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον να δανείζεται για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της, αν εξαιρέσουμε τους τόκους.

Υπάρχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που μπορεί να είναι μικρό, αλλά υποδεικνύει ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμένει δέσμια των επίσημων πιστωτών.

Eπιπλέον τα ομόλογα εκδίδονται υπό τον αγγλικό νόμο και είναι πιο δύσκολο να υποστούν αναδιοργάνωση. Κι αυτός είναι ένας λόγος που παρακινεί τους τολμηρούς επενδυτές να επενδύσουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδανική στιγμή να αρχίσει ο ιδιωτικός κλάδος να ανοίγεται και πάλι στην Ελλάδα –και στους κινδύνους της.

Διαβάστε επίσης:

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έφθασε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013

Θριαμβευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Ξένοι επενδυτές προσφέρουν έως 16 δισ. για μόλις 2,5 που ζήτησε η χώρα

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε