Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Κοντά στην λύση για το εφεδρικό πακέτο Ελλάδα και δανειστές μετά το Euroworking Group

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Κοντά στην λύση για το εφεδρικό πακέτο Ελλάδα και δανειστές μετά το Euroworking Group

– Βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group
– Στις 4 συνεδριάζει το Eurogroup και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Σόιμπλε
– Εκπρόσωπος Μέρκελ: Ξεχάστε «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

To Eurogroup συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Ρόιτερς.
Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάϊμπερτ δήλωσε πριν από λίγο ότι προτού υπάρξει η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, υπάρχει η πιθανότητα να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους μετά την αξιολόγηση, ξεκαθάρισε όμως παράλληλα πως δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας.

Θα επιβεβαιωθεί ο γερμανικός Τύπος;

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και η στάση που θα τηρήσει σε αυτήν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σήμερα αντικείμενο διερεύνησης και υποθέσεων του γερμανικού Τύπου, αλλά και των τοποθετήσεων πολιτικών αξιωματούχων.

«Σόιμπλε,(σχεδόν) μόνος εναντίον όλων» είναι ο τίτλος άρθρου της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle, στο οποίo ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως «αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα», ενώ «η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η συντάκτρια επισημαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται μεν αποφάσεις για την πορεία της αξιολόγησης, «αλλά θα καταγραφούν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση του χρέους που έχει γίνει και το αγκάθι της έκτακτης συνεδρίασης» και εκτιμά ότι για τον κ. Σόιμπλε η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία.

«Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων, με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο συνοψίζεται στη χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι “πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο”», η οποία, επισημαίνεται, ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως τη «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθεία αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του χρέους.

Χωρίς ωστόσο το ΔΝΤ, τονίζει η DW, που ήταν το ισχυρό χαρτί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, «δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα».

«Ο Σόιμπλε σε δίλημμα», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του ARD από τις Βρυξέλλες, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα κληθεί σήμερα να δυσαρεστήσει είτε το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε το ίδιο το κόμμα του. Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και σημειώνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει πριν από την συζήτηση για το χρέος να γίνει η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. «Με αυτή τη στάση όμως ο Σόιμπλε είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βαθμολογούν θετικά την ελληνική κυβέρνηση, ενώ συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ανήκει στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης. «Ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να περικόψει δημόσιες δαπάνες», προκειμένου το 2018 να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, αναφέρει ο ανταποκριτής.

Η εφημερίδα «Bild» αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τις θέσεις των πιστωτών σε ό,τι αφορά το χρέος και επισημαίνει ότι, «αν το Eurogroup σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν ικανοποιήσει την Αθήνα στο θέμα των ελαφρύνσεων του χρέους, ο Τσίπρας θα είναι πλέον απρόβλεπτος. Παρατηρητές και στελέχη θεωρούν ότι θα μπορούσε να μπει και πάλι σε πορεία σύγκρουσης, με το επιχείρημα: εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, αλλά η Ευρώπη όχι. Αυτό δεν ισχύει, αλλά στην Αθήνα θα πιάσει».

H Sueddeutsche Zeitung αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), στο οποίο επισημαίνεται ότι μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θέλουν σήμερα να αξιολογήσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. «Με αυτό είναι συνδεδεμένη η απόφαση σχετικά με το εάν θα δοθεί στην Ελλάδα νέα δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων», αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει: «Οι ελπίδες ωστόσο ότι οι επικεφαλής των Οικονομικών θα καταλήξουν σήμερα σε μια πρώτη συμφωνία είναι, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, μικρές. Διπλωμάτες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου».

Για «πολύ δύσκολη κατάσταση» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο στην ανταπόκρισή του από Βρυξέλλες και το ZDF, καθώς, όπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει «δύο πράγματα τα οποία στην ουσία το ένα αποκλείει το άλλο», δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως αυστηρός ελεγκτής, ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να συζητήσει για το χρέος, διότι η γερμανική θέση ως τώρα είναι ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά να μιλήσουμε για το χρέος. «Ο Σόιμπλε δεν έχει ως τώρα δώσει ενδείξεις ότι θα αλλάξει αυτή τη θέση. Αυτό θα δημιουργήσει σήμερα ένταση και μάλλον η απόφαση θα μετατεθεί για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου» καταλήγει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε