Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Alpha bank: Ναι στις φοροελαφρύνσεις, αλλά επιλεκτικά

Alpha bank: Ναι στις φοροελαφρύνσεις, αλλά επιλεκτικά

Η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε “επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις”, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και τα ερχόμενα χρόνια, πράγμα που “απαιτεί εντατικοποίηση της προσπάθειας για είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων από όλους τους υπόχρεους”, επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Για τις φοροελαφρύνσεις η Alpha Bank εκτιμά ότι αυτές πρέπει να είναι επιλεκτικές “και απολύτως αναγκαίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας¨. Παράλληλα, επισημαίνει ότι “οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν πρέπει, ωστόσο, να
αντιστρατεύονται άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων (περικοπή κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης) ή η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση συντελεστών φόρου
εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ.).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει με δημοσιονομικές παρεμβάσεις (τόνωση ζήτησης) αλλά με την διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είναι γραμμική συνάρτηση της πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής και της περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ειδήσεις περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο και άμεσης πρόσβασης στις αγορές, παρά τις τρέχουσες δυσμενείς αξιολογήσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, είναι μάλλον υπερβολές. Οι αξιολογήσεις αυτές, και κατ’επέκταση τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, και δεν λαμβάνουν υπόψη πολιτικές επιδιώξεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Η Ελλάδα δεν ανέκτησε την φερεγγυότητά της”

Χαρδούβελης: Είπα όχι στον Ντράγκι για νέο πακέτο βοήθειας

“Τιμωρία” 7.342 ευρώ για τον Γιάννη Στουρνάρα – Θα παίρνει όσα έπαιρνε και ο Προβόπουλος στην ΤτΕ

Στοπ στην καταβολή του εφάπαξ σε στρατιωτικούς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε