Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος, το Ταμείο μπορεί να υποστηρίζει ένθερμα το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους προς όφελος της Ελλάδας, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα αυτά που ζητάει μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσουν στους Έλληνες πολίτες.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα, μιλώντας στην Ουάσινγκτον στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε νέα μέτρα που κυριολεκτικά για πολλούς πολίτες να σημαίνει και το τέλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Τόμσεν έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και αλλαγών στη φορολογία μιλώντας συγκεκριμένα για υψηλότατο αφορολόγητο όριο, που έχει ως αποτέλεσμα το 60% των νοικοκυριών να μην πληρώνουν φόρους.
Ειδικά στο θέμα του αφορολόγητου, δεν είναι πρώτη φορά που το Ταμείο έχει απαιτήσεις ζητώντας μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των συντάξεων, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε πως η ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα φτάνει έως και το 11% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη είναι στο μισό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, για άλλη μία φορά προειδοποίησε τους πάντες πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να δώσει νέα δάνεια στη χώρα, εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.
Για άλλη μία φορά ο κ. Τόμσεν δήλωσε σίγουρος πως δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα με μία σαφή επιθετική στάση προς τους Ευρωπαίους δήλωσε πως εάν θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5% (που το ΔΝΤ θεωρεί ρεαλιστικό στόχο) τότε θα πρέπει να υποδείξουν τους τρόπους και τα μέτρα που απαιτούνται για αυτούς τους υψηλούς στόχους.
Από την αναφορά του για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό χρέος, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ πως δεν είναι βιώσιμο και πως απαιτείται άμεση αναδιάρθρωσή του, χωρίς να είναι απαραίτητο το εργαλείο του κουρέματος.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν κλήθηκε να απαντήσει στη φημολογία πως έχει εισηγηθεί την ολοκληρωτική αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας με σαφή διάθεση ειρωνείας πως στο εσωτερικό του Ταμείου δεν επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας.