Οικονομία

Ανάσα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η κυβέρνηση έως την Τρίτη ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν

ληξιπρόθεσμα δάνεια.
Το προσχέδιο νόμου αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Προβλέπει ακόμα και την παραγραφή δανείου, αν αποδειχθεί δικαστικά οτι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το αποληρώσει.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο θα πρέπει πρώτα να  προσπαθήσει να κάνει διακανονισμό με την τράπεζα. Αν αυτό δεν γίνει μέσα σε 4-5 μήνες τότε θα μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο. 

Αν διαπιστωθεί από το Ειρηνοδικείο ότι τα εισοδήματα, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, δεν επαρκούν, τότε για 3 έως 5 χρόνια θα μπορεί να καταβάλει χαμηλότερη δόση. Ωστόσο με τη λήξη της περιόδου θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα το 10% της συνολικής οφειλής.

Μόνο σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης εμφανιστεί χρόνια άνεργος, ή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας μπορεί να απαλλαχθεί οριστικά από τα χρέη, αλλά και πάλι θα ελέγχεται κάθε 8μηνο από το δικαστήριο.
 
Από την ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές προς τις εφορίες, χρηματικά πρόστιμα από το δημόσιο, αλλά εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οι ρυθμίσεις θα “ανέβουν” από απόψε και για μια εβδομάδα στο site του Υπουργείου Οικονομίας, για δημόσια διαβούλευση. Αμέσως μετά θα πάρει τη μορφή τελικού νομοσχεδίου και θα κατατεθεί στις 4 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf