Η αιτία για την αναβολή της αξιολόγησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση ελληνικών ομολόγων, που σημαίνει ουσιαστικά έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο, μία πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας θα αποτελούσε σίγουρα άλλο ένα δυνατό όπλο στην έξοδο στις αγορές, αν και οι επενδυτές δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη για να τοποθετηθούν στη νέα έκδοση ομολόγων ή όχι.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως καλύπτεται από τη χθεσινή του ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και φυσικά την επικείμενη εκταμίευση της δόσης.
Αυτό που προκαλεί ωστόσο έντονη ανησυχία είναι πως ο οίκος αξιολόγησης μιλάει για αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα και κάνει λόγο για αστάθεια στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφία.
Η έξοδος στις αγορές γίνεται για να υπάρξουν νέα δεδομένα στον χειρισμό των ελληνικών ομολόγων. Μια βάση αξίας και επιτοκίων για των υποψήφιους επενδυτές.
Έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, άμεσα σύμφωνα με ορισμένους, μια δοκιμαστική έξοδος με ομόλογα αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα δύο θα απευθύνονται σε ξένους επενδυτές και το ένα σε επενδυτές εντός των συνόρων.
Την ίδια ώρα πάντως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς και το επιτόκιο του 30ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 6%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Moody’s: Μην περιμένετε ανάπτυξη πριν το 2016-17
Πολιτική παρέμβαση από τη Moody’s – Τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των εγγυημένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας