Οικονομία

Ανησυχεί το ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια – Βλέπει ελάφρυνση του χρέους – Τι αναφέρει η έκθεση

Σήμα για ελάφρυνση των φόρων έδωσε μέσω του Πωλ Τόμσεν το ΔΝΤ στην παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ζητεί επίσης σύνδεση των απολύσεων στο Δημόσιο με την απόδοση και σημαίνει σήμα κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το Ταμείο διαπιστώνει «κόπωση» στην προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μετά τον Μάιο του 2015.

«Η κόπωση προσαρμογής είναι πλέον προφανής και τα «κοινωνικά μερίσματα» και το «όχι νέα μέτρα» που υπόσχονται οι πολιτικοί ηγέτες υποδηλώνουν ότι η πολιτική δέσμευση στην στρατηγική χρέους θα δοκιμαστεί σκληρά στο μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Και προσθέτει: «Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους, είναι μία ριζική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα».

Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, με στόχο να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Το ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση για την μέχρι τώρα επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος, αλλά τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρυθμίσεις και να ληφθούν όλα τα μέτρα ακόμα και η επιμήκυνση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 που όμως θεωρείται περιορισμένο και κυρίως να επιτευχθούν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2016.

Το ΔΝΤ ζητεί:

1.Να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Αυτό προτείνεται να συμβεί με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα επισυνάπτουν και τις υπογραφές Στουρνάρα και Προβόπουλου με τις οποίες δεσμεύονται ότι για να καλυφθεί το «κενό», θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.

2.Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το Χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.

3.Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο.

4.Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί μάλιστα ζητεί να συνδεθούν οι απολύσεις με την απόδοση.

5.Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

6.Να εξεταστούν νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς

7.Να εξεταστούν περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).

8.Να υπάρξουν πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του». Η τελευταία αιχμή αφορά στην απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.

Για τις τράπεζες

Το ΔΝΤ σημαίνει σήμα κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Λένε ότι αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ «ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παρατεταμένη απομόχλευση, με συνακόλουθο κίνδυνο για την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

New York Times: Ο Χαρδούβελης έχει επιβληθεί από την τρόικα!

Σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ μια μέρα μετά τον ανασχηματισμό

Οι καυτές πατάτες στα χέρια του νέου τσάρου της Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη

Ο Χαρδούβελης θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με μείωση των φόρων”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα