Τρίτη, 27 Αυγ.
28oC Αθήνα

Ανοίγει ο δρόμος για πιο φθηνά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για πιο φθηνά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πλησιάζει η ώρα των φθηνότερων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αύριο ξεκινά το πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα δανείζει με χαμηλά επιτόκια της τράπεζες της ευρωζώνης και αυτές με τη σειρά τους θα είναι υποχρεωμένες τα κεφάλαια αυτά να τα δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οσον αφορά στα δάνεια που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων τις τοποθετούν στα 10 ή στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ

Για τη χώρα ο δανεισμός αυτός είναι σημαντικός γιατί θα μπορέσει να διοχετεύσει καινούριους πόρους στην οικονομία ή να αντικαταστήσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό επιχειρήσεων με υψηλά επιτόκια, με μεσοπρόθεσμο δανεισμό χαμηλότερων επιτοκίων. Οσον αφορά στα δάνεια που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων τις τοποθετούν στα 10 ή στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

η Morgan Stanley εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι οίκοι εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ

Ειδικότερα η Morgan Stanley εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι οίκοι εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ.

η πρώτη φάση του δανεισμού ξεκινά αύριο και η δεύτερη στις 11 Δεκεμβρίου

Πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνει η Nomura, η οποία διαμορφώνει το ύψος των φθηνών τετραετών δανείων που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης πράξης χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO, σε 6 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δημοπρασιών ανέρχεται σε έξι.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του δανεισμού ξεκινά αύριο και η δεύτερη στις 11 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Deutsche Welle: Ήρθε το τέλος της τηλεόρασης!

Ψάχνουν τρόπους μείωσης τιμής κατά 5% στο φρέσκο γάλα

Έκκληση από τον πρωθυπουργό της Σκωτίας: Ψηφίστε υπέρ της ανεξαρτησίας

Συναγερμός από τον διεθνή οίκο Moody’s για τις τράπεζες της Κύπρου

Άνοδος στο Χρηματιστήριο και στα spreads

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε