Το νέο σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ στόχο έχει να να εντοπίσει όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Με ποιο τρόπο; Με μία σειρά μέτρων που προωθούνται και πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν άνοιγμα τραπεζικών λογαριαμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, έλεγχο εταιρειών offshore, μεταβιβάσεις σκαφών αναψυχής κα.
Όλο το “κρυφό” σχέδιο του ΣΔΟΕ
Σύμφωνα με το “ΒΗΜΑ”, μεταξύ των μέτρων της πρώτης γραμμής του ΣΔΟΕ είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται διαφορές χρημάτων που δεν καλύπτονται από τα φορολογηθέντα εισοδήματα τότε θα δεσμέυονται και θα δημεύονται κινητά, ακίνητα αλλά και χρήματα. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν όσοι πραγματοποίησαν σε ετήσια βάση πιστώσεις ή χρεώσεις άνω των 300.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα παρέχουν σε ηλεκτρονικλη μορφή τα αρχεία στα οποία αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διέθεταν από από το 2000 και μετά τραπεζικούς λογαριαμούς . Θα ελεγχούν επίσης όλες οι συναλλαγές στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και άνω.
Επίσης, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου θα γίει online σύνδεση των τελωνείων με το ΣΔΟΕ. Θα διενεργούνται φυσικοί έλεγχοι στις εισαγωγές εμπορευμάτων και ειδικά από την Τουρκία.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και offshore εταιρείες αφού στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 18.300 εξωχώριες εταιρείες στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος.
Θα γίνει αξιοποίηση των εκθέσεων με τις φορολογικές παραβάσεις και θα διενεργηθούν τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι με υποχρέωση εβδομαδιαίων αναφορών. Τέλος σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, για την επιτυχή αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα η πλήρης μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του.
Πρόσφατα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε αναφορά του στη Βουλή στους ελέγχους που έγιναν στους 54.000 καταθέτες του εξωτερικού, είπε χαρακτηριστικά ότι το 25% των ποσών που μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των 22 δισ. που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Έτσι το ΣΔΟΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ελέγχους όχι μόνο σε όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό και σε όσους συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις σε ένα τουλάχιστον τραπεζικό λογαριαμό ύψους άνω των 300.000 ευρώ, σε ετήσια βάση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΘΥΜΟΥΛΕΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
500.000 άτομα ελέγχει το ΣΔΟΕ – Ποιοι μπήκαν στις νέες λίστες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε και κλάψτε – Φτωχοί στην Ελλάδα, εκατομμυριούχοι στο εξωτερικό! – Λίστα με παραδείγματα
Η σύζυγος πολιτικού με καταθέσεις 300 χιλιάδες ευρώ και η υπάλληλος ναυτιλιακής με μισό δισ. ευρώ
Βαριές καμπάνες σε 15.000 που έκρυψαν χρήματα στο εξωτερικό
Άρχισε να “μιλάει” η λίστα με τα 54.246 πρόσωπα που έδιωξαν χρήματα στο εξωτερικό – Βρέθηκαν 13.500 ύποπτες περιπτώσεις