Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Ανοιχτό παράθυρο μείωσης του ελληνικού χρέους άφησε το Eurogroup

Ανοιχτό παράθυρο μείωσης του ελληνικού χρέους άφησε το Eurogroup

Σόιμπλε και Ντάισενμπλουμ μετά το Eurogroup ”έδειξαν” πως η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να σβήσει από το χρέος της ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα 50 δισ. Ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών πήραν μία ”βαριά” απόφαση.
Συμφώνησαν δηλαδή στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λεφτά που θα βάζει κατά κύριο λόγο, συγκεκριμένα κατά 80%, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και κατά 20% αρχικά, με προοπτική να πάει γρήγορα το ποσοστό στο 10%, η χώρα της οποίας η τράπεζα χρειάζεται διάσωσης.

Αρχικά από τη ρύθμιση αυτή αποκλειόταν η Ελλάδα καθώς κανείς και ποτέ δεν έκανε λόγο για αναδρομική ισχύ στην απόφαση αυτή.
Όμως τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Ντάισενμπλουμ έβαλαν στο στόμα τους τη λέξη αναδρομικότητα που πολύ απλά σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει από τα 50 δις ευρώ χρέους που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και να αναλάβει το βάρος αυτό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Προσέξτε πως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup άφησαν ανοιχτή την πόρτα για την Ελλάδα.
”Η πιθανή αναδρομική εφαρμογή του εργαλείου θα αποφασίζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά” δήλωσε ο Ντάισενμπλουμ ενώ ο Σόιμπλε τόνισε:”Όσον αφορά τη δυνατότητα αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί για ειδικές περιπτώσεις”.
Και αμέσως μετά ο Σόιμπλε έδειξε τις προθέσεις του αφού μετά τις λέξεις κλειδιά ”ειδικές περιπτώσεις” θυμήθηκε πρώτη πρώτη την Ελλάδα για την οποία είπε:”Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι περίπλοκη.Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά μόνο εντός του πλαισίου της συμφωνίας μας”.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε