Πολιτική

Από Σεπτέμβρη στο… μενού το χρέος – Ποιους φόρους θέλει να “κουρέψει” η κυβέρνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι υπάρχει περιθώριο...διορθώσεων των κακώς κειμένων του προγράμματος, μετά την 20λεπτή συνομιλία Σαμαρά και Σόιμπλε στην Πορτογαλία. "Οι Δημοκρατίες δεν επιβιώνουν μόνον μέσω των συνεχών περικοπών μισθών και συντάξεων" διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς. Tι θέλει το ΠΑΣΟΚ για την επανεξέταση πτυχών του προγράμματος και ποτέ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από το κλίμα, που επεκράτησε κατά το 20λεπτο τετ α τετ, που είχε στο περιθώριο της εκδήλωσης της Κοινοβουλευτικής ομάδος του ΕΛΚ με αντικέιμενο “Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014 – 2019” στην Πορτογαλία, ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταδίδουν ότι οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον ισχυρό άνδρα της Γερμανικής οικονομίας τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο σκέλος της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος, της εκπλήρωσης των στόχων στο πεδίο των εσόδων και των δαπανών, αλλά και της αποκλιμάκωσης των επιτοκιών των ελληνικών ομολόγων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εμπεδωθεί η εντύπωση – βάσει και των μηνυμάτων, που εισπράττει από τους εταίρους μας – πως υπάρχει περιθώριο για “λελογισμένες” διορθώσεις, σε πτυχές του οικονομικού προγράμματος, που αποδεδειγμένα πλέον δεν έχουν επιτύχει τους αντικειμενικούς τους στόχους, καθώς ο κύριος Σαμαράς, όπως επιμένουν οι σχετικές πληροφορίες, τόνισε στον κύριο Σόιμπλε πως υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, που χρήζουν επαναξιολόγησης. Τέτοιες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσαν να είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο αριθμός των δόσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι ίδιες πηγές επιμένουν, πάντως, πως οι όποιες διορθώσεις στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης των κοινωνικών αδικιών, δε μπορούν να πλήξουν το μεταρρυθμιστικό πυρήνα του προγράμματος, ούτε και να εκτρέψουν την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην ομιλία του ο κύριος Σαμαράς επικαλέστηκε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, στις οποίες, όπως είπε, βασίστηκαν οι πρόσφατες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας διεμήνυσε, πάντως, πως: “Οι Δημοκρατίες δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνον με την περικοπή μισθών και συντάξεων”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε, πως ήλθε η ώρα η Ευρώπη να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πολιτικών της προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Σαμαράς “εξοικείωσε” τον κύριο Σόιμπλε με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, που προβλέπει φοροελαφρύνσεις σε έναν ορίζοντα έως 6 ετών, εφ όσον βεβαίως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν ανακοπεί.

Οί δύο άνδρες συζήτησαν και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες να επιμένουν πως οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν “στην ώρα τους”, δηλαδή στις αρχές Φθινοπώρου, επισημαίνοντας πως έως τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποπέσει σε “ολισθήματα”, που θα προσθέσουν…αστερίσκους σε ένα ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα.

Τη διάθεση για την επανεξέταση πτυχών των μνημονιακών μας υποχρεώσεων συμμερίζεται και μάλιστα με ιδιαίτερη ζέση και στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν πως στον πολιτικό καμβά, έτσι, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μετά τις Ευρωεκλογές, “επιτρέπονται” πινελιές, σαν την επανεξέταση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας. Στη Χαριλάου Τρικούπη δε επεξεργάζονται ήδη ρεαλιστικές προτάσεις προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, ενώ σύντομα θα δημοσιοποιήσουν και προτάσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πραγματοποίηση των φοροελαφρύνσεων, που, όπως λένε, θα καταστεί κρίσιμο υπομόχλιο για την εμπέδωση της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με δήλωση της διέψευσε δημοσιεύμα του Reuters, που προανήγγειλε έξοδο της χώρας στις αγορές, εξ αιτίας αδυναμίας της Αθήνας να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης: “Τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών». Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα