Οικονομία

Αποδείξεις τέλος – Χάνουμε ένα μισθό καθώς αυξάνεται η παρακράτηση φόρου

Στο 80% ανεβαίνει η προκαταβολή φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται από 20% στο 25% ο φόρος στις αποζημιώσεις απόλυσης άνω των 100.000 ευρώ, επιβαρύνονται οι άνεργοι ενώ καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για τη διατροφή μεταξύ διαζευγμένων συζύγων με το νέο φορολογικό.

Η πιο τρανταχτή αλλαγή που φέρνει το νέο φορολογικό είναι πως καταργεί, από το 2014, το μέτρο των αποδείξεων, το οποίο ταλαιπώρησε τους φορολογούμενους χωρίς να φέρει τα αναμενόμενα έσοδα.

Τα πιο επώδυνα μέτρα – Γιατί θα πληρώσουμε παραπάνω φόρο

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι και πάλι τα μεγάλα θύματα αφού θα χάσουν από το παράθυρο περίπου ένα μισθό.
Αυτό θα γίνει γιατί με το νέο φορολογικό καταργείται η έκπτωση του 1,5% που υπήρχε στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως τα συνήθη κορόιδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα εισπράττουν κάθε μήνα λιγότερα χρήματα αφού αυξάνεται η παρακράτηση φόρου.

Απο το νέο φορολογικό δεν γλιτώνουν όμως ούτε όσοι έχουν μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και Ε.Π.Ε) καθώς αυξάνεται στο 80% η προκαταβολή φόρου!

Στη ”μπούκα” της εφορίας μπαίνουν επίσης όσοι πάρουν αποζημιώσεις απόλυσης πάνω από 100.000 ευρώ, γιατί πλέον ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 25%.

Εκτός όμως από τους απολυμένους η εφορία θα δείξει τα δόντια της και στους ανέργους.
Όσοι λοιπόν παίρνουν επίδομα ανεργίας και έχουν συμπληρωματικά εισοδήματα που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ τότε το επίδομα τους θα μπει στην κλίμακα.
Επίσης από το 2014 καταργείται και η έκπτωση φόρου 10% για τη διατροφή μεταξύ διαζευγμένων συζύγων.

Πλήγμα στην ετοιμοθάνατη αγορά ακινήτων θεωρείται και το ότι από το 2014 επανέρχεται και το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας.

Οι μεγάλες παγίδες του νέου φορολογικού

Καμία μα καμία αναφορά δεν γίνεται σχετικά με την παρακράτηση φόρου για όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα ανέρχεται στο 20% των εσόδων, από το πρώτο ευρώ.

Φοροτεχνικοί αναφέρουν στο NewsIt πως για τα μπλοκάκια μένει να εξακριβωθεί το εαν θα ισχύει το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή φόρος 13% για ετήσια έσοδα 10.000 ευρώ, φόρος 26% για έσοδα εως 50.000 ευρώ και φόρος 33% για ετήσια έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ.

Από το 2014 οι επαγγελματικές δαπάνες, πάνω από 500 ευρώ, θα αναγνωρίζονται ΜΟΝΟΝ εαν γίνονται μέσω τράπεζας.

Όλες οι παροχές, πάνω από 300 ευρώ, που προσφέρουν επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους μπαίνουν πλέον και αυτές στο εισόδημα και συνεπώς φορολογούνται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα με βάση την κλίμακα.

Ρεπορτάζ: Ισμήνη Λέντζου

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα