Οικονομία

Απόφαση βόμβα από ISDA ρίχνει στα Τάρταρα την Αργεντινή – Και επίσημα χρεοκόπησε – Τι σημαίνει αυτό;

  - Η διαδικασία χρεοκοπίας μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για άμεση εξόφληση συμβάσεων
- Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο η Αργεντινή θα πρέπει να βρει άμεσα τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια
- Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η ελβετική τράπεζα UBS
- Παρά την κρίση στην Αργεντινή μεγάλα hedge funds βρίσκουν ευκαιρίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής

 Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) ουσιαστικά κήρυξε πριν από λίγο την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.

Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη… χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη με τα κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που αρνήθηκαν να δεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία πριν την καταληκτική προθεσμία που είχε έως τα μεσάνυχτα για την πληρωμή τοκομεριδίων σε αναδιαρθρωμένα ομόλογά της.

Ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο), θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η μακρά διαμάχη της Αργεντινής με τους πιστωτές της κατέστησε το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυξήθηκε περισσότερο από 11% την τελευταία εβδομάδα.

Όμως η DE Shaw, το οικογενειακό γραφείο του George Soros, η Third Point και η Renaissance Technologies αγόρασαν τοποθετήσεις σε αργεντίνικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές όπως τις πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους προς τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Οι αναλυτές εξηγούν πώς η περίπλοκη φύση της συγκεκριμένης χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί μία λύση και πως οι ομολογιούχοι ίσως τελικά κερδίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έσυραν τώρα τη χώρα στα δικαστήρια.

Ο Dan Loeb, ο διαχειριστής του αμερικανικού hedge fund των 14 δισ. δολ. Third Point, ανέφερε σε επιστολή του προς τους επενδυτές αυτόν τον μήνα ότι αγόρασε ποσοστό στην YPF υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα». Έγραψε πως εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους holdout επενδυτές «η Αργεντινή θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας».

Φέτος, ο Michael Novogratz, ο πρόεδρος του hedge fund Fortress Investments, δήλωσε πως η Αργεντινή είναι μία από τις χώρες που «βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που είναι καλές», συμπληρώνοντας πως η χρεοκοπία μπορεί να αποδειχθεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.

Οι επενδυτές των hedge funds είπαν πως ο διακανονισμός της χώρας με την ισπανική Repsol -της οποίας το ποσοστό στην YPF κρατικοποιήθηκε το 2012- δημιούργησε νέο ενδιαφέρον από τα hedge funds τα οποία εκτιμούν πλέον ότι η Αργεντινή θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς επενδυτές.

«Ένας αριθμός funds παίζουν το στοίχημα της εξομάλυνσης από τότε που έγινε ο διακανονισμός για την ΥΡF» δήλωσε και ο Alper Ince, γενικός διευθυντής της Paamco, επενδυτής 9 δισ. δολ. σε hedge funds.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

13 χρόνια πριν – Η χρεοκοπία που συντάραξε τον κόσμο – Η πορεία της Αργεντινής στον οικονομικό Άδη – ΦΩΤΟ

Η Αργεντινή χρεοκόπησε, ο εφιάλτης επέστρεψε!

Economist: Ποιά Αργεντινή; Η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη για 90 χρόνια

Της … Αργεντινής στην ελληνική Βουλή

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα