Οι επιταγές της τρόικας μετά την τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι κάτι παραπάνω απο σαφείς: πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πατάει “γκάζι” γνωρίζοντας πολύ καλά οτι απο εδώ και στο εξής η επιτήρηση θα είναι τουλάχιστον ασφυκτική.
Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης καταρτίζει νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του κράτους, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται επιτελικά υπουργεία, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ανάθεση έργου σε ιδιωτικές εταιρίες, αυστηρός έλεγχος δαπανών και μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι χιλιάδες υπάλληλοι -κυρίως χαμηλών προσόντων- θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Οπως αναφέρει το Βήμα, η κυβέρνηση µετά τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας για την αποµάκρυνση περίπου 100.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια, αποφάσισε να προχωρήσει µε γρήγορους ρυθµούς στην αναµόρφωση του ∆ηµοσίου. Στο νοσμοσχέδιο θα περιλαµβάνεται ρητή διάταξη µε την οποία θα καθίσταται σαφές ότι τα υπουργεία θα διατηρήσουν µόνο “επιτελικές αρµοδιότητες που έχουν σχέση µε την άσκηση της δηµόσιας πολιτικής”.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι αρµόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν µε βάση αυτή την αρχή ποιες αρµοδιότητες θα κρατήσουν τα υπουργεία και ποιες θα εκχωρηθούν.
Η εκχώρηση των εκτελεστικών κυρίως αρµοδιοτήτων θα γίνει προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης (στους οποίους θα περάσουν τοµείς που έχουν σχέση κυρίως µε το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη χωροταξία), προς τα ΚΕΠ (θα αναλάβουν συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων µε τις δηµόσιες υπηρεσίες) και προς ιδιώτες ( π.χ.η αποκοµιδή και η διαχείριση των απορριµµάτων στις µεγάλες πόλεις, καθαριότητα των κτιρίων, διάφορα τεχνικά έργα κλπ).
Οι οργανισµοί των υπουργείων θα επαναδιαµορφωθούν µετά και την κατάργηση -σε πρώτη φάση- του 30% των περίπου 30.000 υπηρεσιακών µονάδων, εκ των οποίων πολλές λειτουργούν σήµερα χωρίς καν υπαλλήλους. Η διαδικασία αυτή όμως, της αναμόρφωσης του κράτους, αναμένεται να οδηγήσει σε µαζικές µετακινήσεις υπαλλήλων από τη µία υπηρεσία στην άλλη, χωρίς να είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες αυτές να βρίσκονται στο ίδιο υπουργείο ή οργανισµό ενώ οι υπάλληλοι -κυρίως χαµηλών προσόντων- που δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων οργανισµών θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Δραματική περικοπή συντάξεων εως και 40% απαιτεί η τρόικα – Τι ζητά για τις τράπεζες
Το τελεσίγραφο της τρόικας που πήρε στα χέρια της η κυβέρνηση απο τους δανειστές μας περιλαμβάνει 31 “δράσεις σε προτεραιότητα”, οι οποίες κατα τον υπουργό οικονομικών “αποτελούν την προϋπόθεση για να πετύχει το νέο πρόγραμμα”.
Σύμφωνα με το Βήμα, οι πιο επείγουσες απο τις απαιτήσεις των δανειστών μας, που αποσκοπούν στη µείωση των δαπανών των Ταµείων και στην εξεύρεση νέων πόρων είναι τα εξής:
– Κούρεμα εως και 40% σε συντάξεις ΟΤΕ-ΝΑΤ για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών
– Αύξηση εισφορών για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς
– Η µείωση-εναρµόνιση του επιπέδου παροχών υγείας των Ταµείων των Επιστηµόνων που συγχωνεύθηκαν στο ΕΤΑΑ.
Σε οτι αφορά τις τράπεζες η τρόικα ζητεί:
– Θεσµικές και οργανωτικές µεταρρυθµίσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταµείο Εγγύησης Καταθέσεων.
– Επικαιροποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ και η ολοκλήρωση της «κεφαλαιοδότησής» της.
– Σχέδιο δράσης και έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον διαχωρισµό του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε τελικό στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η «τράπεζα δανείων» που θα δηµιουργηθεί.
Σε οτι αφορά τη φορολογική πολιτική:
– ‘Αμεση κλήση για έλεγχο 1.700 φορολογούµενων – φυσικών προσώπων µε τη µεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα
– Kατάσχεση καταθέσεων ή φόρος 30% για όσους έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία
– Αλλαγή της φορολογίας των ελευθερων επαγγελματιών
– ‘Αμεσο κλείσιμο 31 εφοριών
– Απόλυση όλων των εφόρων που δεν πιάνουν τους στόχους είσπραξης των εσόδων
– Γενική ρύθµιση ληξιπρόθεσµων οφειλών στο ∆ηµόσιο.
– Λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων
Παράλληλα οι δανειστές μας επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στην ενίσχυση του ανταγωνισµού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών προκειµένου να πέσουν οι τιµές και στην πώληση κρατικής περιουσίας.
Μήνυμα Σόιμπλε προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα αλλιώς …χρεοκοπία
Στο μεταξύ, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ έχει αποφασιστεί κούρεμα 50% ο γερμανός υπουργός οικονομικών ουσιαστικά απειλεί τις τράπεζες με ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, αν δεν αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα.
Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στο περιοδικό Σπίγκελ ο Σόιμπλε είπε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό “κούρεμα” του χρέους για τις τράπεζες, “δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος”.
Κι όλα αυτά ενώ νωρίτερα, ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχτούν εθελοντικά την κατά 50% απώλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Μπροστά στις γερμανικές απειλές η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει και για αυτό δεν αντιδρά παρά την ευθεία ανάμειξη Σόιμπλε στα εσωτερικά μας.
Διαβάστε επίσης