Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Απόλυτη ανάγκη για την επόμενη δόση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Απόλυτη ανάγκη για την επόμενη δόση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Tην πεποίθησή του ότι σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα αποτελεί μια «επιτυχημένη ιστορία», εξέφρασε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρίσι η International Herald Tribune.

«Θα ανατρέψουμε την κατάσταση και θα δώσουμε στη χώρα ένα καινούριο πρόσωπο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που διοργάνωσε εχθές στο Παρίσι η International Herald Tribune.
Το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο σειράς που διοργανώνει η εφημερίδα για τα 125 χρόνια λειτουργίας της.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν η εναρκτήρια των συζητήσεων που ακολούθησαν.
Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που περνάει η χώρα, επικέντρωσε στη συνέχεια την ομιλία του στο να πείσει ότι η Ελλάδα αλλάζει.
Υπογράμμισε ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η οποία στοχεύει μάλιστα να προχωρήσει σε περισσότερες από αυτές που ζητά το μνημόνιο διότι η χώρα διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη περιουσία.

Στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς τόνισε την απόλυτη ανάγκη της χώρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συνακόλουθα για την επόμενη δόση, από τη στιγμή που υπάρχει χρέος 8,9 δισ. προς τις επιχειρήσεις.
Η μείωση του χρέους προς την ΕΚΤ μοιάζει να είναι επίσης ένας άμεσος στόχος του πρωθυπουργού.
Μάλιστα «ομολόγησε» ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να περιορισθεί το χρέος των ομολόγων της Ελλάδας προς την ΕΚT καθώς και να επιτραπεί στην Ελλάδα να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως στην Ισπανία μέσω του ΕΜΣ.
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηρηστικά: «Εμείς δεν μιλάμε πάντως για κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι κρατικοί πιστωτές».

Να δοθούν κίνητρα για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα

Ο Αντώνης Σαμαρά συνέχισε παρατηρώντας ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, για χρόνια δεν είχε δώσει σημασία στην ανταγωνιστικότητα και σήμερα πληρώνει ακριβά το τίμημα.
Το διακύβευμα σήμερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, είναι το πως θα μεγιστοποιηθεί ο ρυθμός της κατά κεφαλήν ανάπτυξης και το πως θα αναδιανεμηθούν τα έσοδα σε μια χώρα που υπάρχουν αντικίνητρα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.
Η ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε, αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο της ίδιας της Ευρώπης, απαιτεί ένα πνεύμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει προς την πρόοδο, ξεπερνώντας τα όρια μεταξύ ιδεολογιών και πολιτικών στερεοτύπων.
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει «νόμος της ζούγκλας». Απαιτούνται δημοκρατικοί κανόνες ώστε να δίνεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης στους χαμένους του σήμερα για να γίνουν οι κερδισμένοι του αύριο.

Έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε καταστροφή

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι με κανένα τρόπο δεν εξετάζεται το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί αυτό θα σήμαινε καταστροφή.
Μέχρι τώρα οι Ελληνες έχουν χάσει το 35% του επιπέδου ζωής τους, κάτι που καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει.
Αλλωστε μετά την Ελλάδα θα ακολουθήσει και ο επόμενος αδύναμος κρίκος.
Η επαναπόκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας είναι επίσης το μεγάλο ζητούμενο του Ελληνα πρωθυπουργού.
Μέρα με τη μέρα γίνεται προσπάθεια για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.
Πολλοί θεωρούν ότι είμαι πολύ αισιόδοξος, πιστεύω όμως στη χώρα μου και πιστεύω στην Ευρώπη.
«Εμείς θα σεβασθούμε ό,τι έχουμε υπογράψει αλλά και η Ευρώπη επίσης θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της αλληλεγγύης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε