Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Appodixi: Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα» από τις fake αποδείξεις

Appodixi: Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα» από τις fake αποδείξεις

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην μάχη που έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ για την σύλληψη της φοροδιαφυγής ήδη είναι ορατά. Η εφαρμογή Appodixi που ανακαλύπτει τις μαϊμού αποδείξεις έχει βγάλει λαβράκια και έχει φέρει να πρώτα λουκέτα.

Την εφαρμογή Appodixi έχουν ήδη εγκαταστήσει στο κινητό τους περισσότεροι από 95.000 πολίτες και μπορούν πλέον να «σκανάρουν» τις αποδείξεις που παίρνουν από τις συναλλαγές τους. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία η ΑΑΔΕ βρήκε ένα ισχυρό σύμμαχο στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής.

Μόλις 15 ημέρες μετά από την ώρα που ενεργοποιήθηκε η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που έκανε δυνητικά συμμέτοχους όλους τους καταναλωτές στον έλεγχο γνησιότητας των αποδείξεων και η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές.

Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Από τις καταγγελίες αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και 11.210 επώνυμες. Οκτώ στις δέκα καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Μέσα σε μια εβδομάδα η ΑΑΔΕ «έβαλε» λουκέτο σε δυο βενζινάδικα ύστερα από τις καταγγελίες που δέχθηκε από πολίτες οι οποίοι «σκάναραν» τις αποδείξεις που είχαν πάρει από τα πρατήρια καυσίμων. Και στις δυο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα βενζινάδικα είχαν παραποιήσει τα στοιχεία των αποδείξεων που διαβίβαζαν στην πλατφόρμα myDATA.

Το βενζινάδικο στο Βύρωνα ήταν η πρώτη επιχείρηση που σφραγίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε από πολίτη στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογή «Appodixi».

Όπως διαπιστώθηκε το πρατήριο καυσίμων έδινε αποδείξεις εσόδου, που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ο εξοπλισμός του, και παραμένει κλειστό μέχρι αποκαταστάσεως του συστήματος εισροών εκροών με δαπάνες του εγκαταστάτη.

Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με φορολογικές κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του ετήσιου τζίρου του βενζινάδικου και υπολογίζονται περί τα 350.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο φτάνει τα 150.000 ευρώ.

Μετά το βενζινάδικο στο Βύρωνα, άλλο ένα «λουκέτο» μπήκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αγία Παρασκευή μετά από επώνυμη καταγγελία. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε, άλλο ποσό ανέγραφε η απόδειξη, που έλαβε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης. Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε άλλος πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση.

Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις 20 ευρώ.  Επίσης διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας. Οι ελεγκτές ερευνούν τις καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την καταβολή χρηματικής αμοιβής σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων. 

Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα

H ΑΑΔΕ δίνει χρονικό περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες και να διαβιβάσουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν μέσω ταμειακών μηχανών. Η απόδειξη που δεν διαβιβάζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA της ΑΑΔΕ, θα αντιμετωπίζεται σαν να μην εκδόθηκε και επισείει τα αντίστοιχα πρόστιμα, αλλά και την ποινή της αναστολής λειτουργίας τη επιχείρησης. Δηλαδή, η επιχείρηση που εκδίδει κανονικά μια απολύτως νόμιμη απόδειξη για πώληση αγαθών, εάν δεν τη διαβιβάζει στο myDATA θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ποινές που προβλέπονται στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που «ξεχνούσαν» να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ δεν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Όμως από το τέλος του μήνα το τοπίο αλλάζει και όσοι δεν είναι συνεπείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και λουκέτα. Με τη νέα διάταξη που τίθεται σε ισχύ από την 31 Οκτωβρίου 2022 προβλέπονται κυρώσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις