Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Ατελείωτο παρασκηνιακό παιχνίδι μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

– “Η Ελλάδα χρειάζεται παραπάνω από 50% κούρεμα!” λένε Γερμανοί και ΔΝΤ
– Συνεργάτης Σόιμπλε : ”Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εξίσου αναποτελεσματική, αν όχι χειρότερη, από του Παπανδρέου”
– ”Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυριαρχία έχει υποστεί σηµαντικό περιορισµό”
– Δεν αποκλείει αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και διάλυση του ευρώ μέσα στο 2012
– ”Το κούρεμα δεν φτάνει.Πρέπει να ξεπεράσει το 50% και να μπουν όλες οι τράπεζες ακόμα και αν αυτό θεωρηθεί χρεοκοπία”

”Το καλύτερο που θα µπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να δηλώσει πως δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της διεκδικώντας έτσι καλύτερο διακανονισµό” εκτιμά ο πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου στο γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών.

”Κούρεμα υποχρεωτικό και πάνω από 50% και ας επιφέρει χρεοκοπία”

Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο Κλέμενς Φούεστ, που θεωρείται ως ο στενότερος επιστηµονικός συνεργάτης του Σόιµπλε, δηλώνει πως το ελληνικό κούρεμα στο 50% του χρέους δεν είναι αρκετό, και πως η συμμετοχή των τραπεζών στο haircut πρέπει να γίνει υποχρεωτική ακόμα και αν αυτό επιφέρει ανοιχτή χρεοκοπία.

”Φοβάµαι ότι το 50% δεν φτάνει. Το ποσοστό αυτό συνοδευόταν από την ιδέα ότι θα ήταν συνδεδεµένο µε ένα µακροπρόθεσµο πρόγραµµα εξυγίανσης της οικονοµίας, που θα µείωνε το συσσωρευµένο χρέος στο 120% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού εισοδήµατος το 2020. Οµως η µείωση αυτή δεν είναι επαρκής. 120% είχαµε και στην αρχή της κρίσης. Η µείωση πρέπει να είναι λοιπόν µεγαλύτερη από 50%”.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Σόιμπλε χωρίς να μασάει τα λόγια του χαρακτηρίζει λανθασμένη την εθελούσια συμμετοχή των τραπεζών στο κούρεμα, που για αυτό το λόγο κινδυνεύει.
”Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη. Και η δήθεν εθελούσια συµµετοχή δεν ήταν πραγµατικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε µεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτηµα ήταν αν µπορούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά οµόλογα για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας. Νοµίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Ετσι θα µπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισµός”.

Συμφωνεί για κούρεμα άνω του 50% ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό CNBC :”τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά.Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα.Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο”.


”Ποιά ελληνική κυριαρχία;”

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του συνεργάτη του Σόιμπλε πως έχει ψαλιδιστεί η ελληνική κυριαρχία, σε ερώτημα για το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων.
”Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυριαρχία έχει υποστεί σηµαντικό περιορισµό σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό άρχισε ήδη µε την τρόικα, η οποία υπαγορεύει τη θέλησή της στους έλληνες πολιτικούς. Το ερώτηµα είναι τι πρακτικές επιπτώσεις έχει µια τέτοια υπαγωγή των οµολόγων υπό το βρετανικό δίκαιο. Μια από αυτές θα µπορούσε να είναι ότι η Ελλάδα δεν θα µπορεί να επιβάλλει µονοµερώς ένα κούρεµα, ή ότι µπορεί να το επιβάλλει µόνο αν αποδεχθεί το ενδεχόµενο να κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό”.

Η αποβολή της Ελλάδας και η κατάρρευση της ευρωζώνης

Ο Κλέμενς Φούεστ πιστεύει ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα θα συνεχιστούν και ότι η χρεοκοπία µε την έννοια της διακοπής της βοήθειας προς την Ελλάδα θα αποφευχθεί τουλάχιστον τους επόµενους µήνες.

Ο Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου στο γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών δεν αποκλείει τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και διάλυση του ευρώ μέσα στο 2012.
”∆εν είµαι πολύ αισιόδοξος. Ο κίνδυνος να φύγει η µια ή η άλλη χώρα από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός. Αυτό δεν µπορώ να το αποκλείσω για την Ελλάδα. Ελπίζω µόνο να µη συµβεί.Ο µεγάλος κίνδυνος είναι µια αλυσιδωτή αντίδραση. Οι άνθρωποι σε άλλες προβληµατικές χώρες θα µπορούσαν να φοβηθούν ότι και οι δικές τους κυβερνήσεις θα επέλεγαν τη λύση της εξόδου. Σε τέτοια περίπτωση θα έκαναν επιδροµή στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Θα προέκυπταν απειλές, µπροστά στις οποίες οι σηµερινές διαµαρτυρίες είναι παιχνιδάκια”.

Οι απόψεις του Φούεστ συγγενεύουν με αυτές του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλου, για το αν ισοδυναμεί με κόλαση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

”Το κόλαση είναι κάπως υπερβολικό, αλλά η έξοδος δεν θα ήταν η σωστή επιλογή για την Ελλάδα. Οι ζηµιές της θα ήταν πολύ µεγαλύτερες από τα κόστη παραµονής.Θα µπορούσε να ήταν καταστροφή για µια σειρά λόγους. Κατ’ αρχάς, επειδή θα προκαλούσε βραχυπρόθεσµα τη φυγή του κεφαλαίου και την επιδείνωση της κρίσης. Αλλά και µακροπρόθεσµα θα δηµιουργούσε πρόβληµα. Η ανταγωνιστικότητα στον µισθολογικό τοµέα θα επανερχόταν, όµως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερµήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισµό από το σχέδιο του οικονοµικού και διοικητικού εκσυγχρονισµού της Ελλάδας. Κι αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις”.

Ίδια και χειρότερη η κυβέρνηση Παπαδήμου

Ο Κλέμενς Φούεστ κρίνει την κυβέρνηση Παπαδήμου ως εξίσου αναποτελεσµατική, αν όχι αναποτελεσµατικότερη από αυτήν του Παπανδρέου και δεν διστάζει να κατηγορήσει την γερμανική κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες της χώρας του για διγλωσσία :”Οι εκπρόσωποι των γερµανών επιχειρηµατιών αλλάζουν πλέον συστηµατικά ιδίωµα όταν µιλούν για την Ελλάδα.
∆ηµόσια εκφράζουν ακόµη τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραµείνει στην ευρωζώνη.
Μόλις κλείνουν όµως τα µικρόφωνα, η γλώσσα αλλάζει. ∆ηλώνοντας, λίγο ή πολύ, απερίφραστα ότι η Ελλάδα είναι ”ξοφληµένη” και ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν η ταχύτερη δυνατή επιστροφή της στη δραχµή.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε