Οικονομία

Αυξάνονται ταχύτερα οι μισθοί στη Γερμανία παρά την κρίση

Σύμφωνα με το έγκυρο κέντρο μελετών Bruegel ''η αύξηση των γερμανικών μισθών διαμορφώνεται στο 3% σε σχέση με το 1,8% για την ευρωζώνη''.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Το Δεκέμβριο του 2012 δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που ανέφερε ότι τα ποσοστά αύξησης των γερμανικών μισθών (σύγκριση ανά έτος) για το 2012 ήταν υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εκείνη την περίοδο 2,5% έναντι 1,7%. Εν τω μεταξύ, έχουν δημοσιευθεί τα ετήσια ποσοστά για ονομαστική αύξηση των μισθών και αποδοχών που αποδεικνύουν ότι η διαφορά έχει αυξηθεί. Η αύξηση των γερμανικών μισθών διαμορφώνεται στο 3% σε σχέση με το 1,8% για την ευρωζώνη. Οι Γαλλία και Ιταλία είχαν ποσοστά αύξησης των μισθών κατά 2,1% και 1,1% αντιστοίχως.

Τα γερμανικά ποσοστά αύξησης των μισθών έχουν αυξηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκτός από μια απότομη μείωση στο 0,4% το 2010 όταν η Γερμανία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (βλ. σχήμα 2). Όταν κοιτάζει κανείς στην καθαρή αύξηση του μισθού και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τότε η εικόνα γίνεται ακόμη πο έντονη. Το 2012 η Γερμανία είχε πληθωρισμό 2,1%, που κατέληγε σε μια καθαρή αύξηση των μισθών κατά 0,4% σε σχέση με το 2011. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη είχε πληθωρισμό 2,5%, η Γαλλία 2,2% και η Ιταλία 3,3%, προκαλώντας μείωση των καθαρών μισθών της τάξης του 0,8% στην ευρωζώνη, 0,1% στη Γαλλία και ακόμη 2,2% στην Ιταλία.

Στο άρθρο μας από το Δεκέμβριο, κοιτάξαμε περαιτέρω στο ποσοστό ετήσιας αύξησης των μισθών που προέρχεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις βασικές βιομηχανίες της Γερμανίας. Ωστόσο, πολλές από τις συλλογικές συμβάσεις είχαν ήδη επιτευχθεί το 2011. Το 2013 πολλές από τις συμφωνίες είχαν ήδη λήξει ή θα έληγαν στο προσεχές μέλλον, καθιστώντας έτσι ενδιαφέρουσα μελέτη το να συγκριθούν οι πρόσφατα διαπραγματεύσιμες αυξήσεις των μισθών και η εξέλιξη των μισθών φέτος. Με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για μια μικρή αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, τα γερμανικά σωματεία ξεκίνησαν τη χρονιά με αιτήματα για αυξήσεις μισθών της τάξης του 6%, και αρκετούς γύρους αργότερα, περισσότεροι από τους βασικούς κλάδους είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταλήγοντας σε μια αύξηση αντίστοιχη με το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης του 2013. Συνολικά, ο μέσος όρος αυξήθηκε από το 2,63% το 2012, στο 2,84% το 2013.

Ο κλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των μισθών παραμένει αυτός των εκτυπώσεων, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γερμανία. Ωστόσο, σημαντικοί κλάδοι, όπως οι ασφάλειες και το χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο, δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διαπραγματεύσεων ακόμη. Επιπλέον, στον τομέα της λιανικής η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων φαίνεται να έχει φθάσει σε αδιέξοδο καθώς οι εργοδότες σε όλη τη χώρα, αποσύρθηκαν από τις τρέχουσες συμβάσεις στην αρχή του έτους, εξαιτίας της ανάγκης για μια σημαντική επικαιροποίηση καθώς τα job descriptions και οι τίτλοι έχουν αλλάξει δραματικά ενώ οι προσδιορισμοί των συμβάσεων παρέμειναν οι ίδιοι. Ακόμη πιο σημαντικό, ο κλάδος των μετάλλων και των ηλεκτρονικών, ένας από τους μεγαλύτερους της Γερμανίας, που εκπροσωπείται από ένα από τα πιο ισχυρά συνδικάτα στη χώρα (IG Metall), είναι επίσης στο μέσον των διαπραγματεύσεων, αλλά με τους εργοδότες να προσφέρουν 2,3% στο δεύτερο γύρο, φαίνεται πιθανό ότι ο κλάδος θα πετύχει αύξηση των μισθών περισσότερο από το 2,5%.

Ξανά, κοιτάζοντας τους πραγματικούς μισθούς στη Γερμανία, αποδεικνύεται ότι με τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού να βρίσκονται στο 1,8% το Μάρτιο του 2013 και τις προβλέψεις της AMECO να κάνουν λόγο για 2% το 2013, οι περισσότεροι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία θα αυξηθούν φέτος.

Αυτή η αξιολόγηση επιβεβαιώνει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε το Δεκέμβριο του 2012. Η διαδικασία προσαρμογής συνεχίζεται στην ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ της Γερμανίας και της ευρωζώνης, είναι ακόμη τέτοιο που η σχετική προσαρμογή των μισθών μπορεί να διαρκέσει πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Capital

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα