Δευτέρα, 26 Αυγ.
31oC Αθήνα

Αυτά είναι τα μέτρα του Κυπριακού Μνημονίου – Δεσμεύουν και φυσικό αέριο

Αυτά είναι τα μέτρα του Κυπριακού Μνημονίου – Δεσμεύουν και φυσικό αέριο

ΤοΜνημόνιο που θα υπογράψει η Κυβέρνηση, ως συμπληρωματικό μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων είναι έτοιμο και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές όλα δείχνουν ότι οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες για την Κύπρο.

Το Μνημόνιο όπως τελικά φαίνεται βασίζεται πάνω στα πρότυπα των ελληνικών αντίστοιχων Μνημονίων και δεν αποκλείεται να υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών.

Το κείμενο του Μνημονίο είναι 24 σελίδες και μεταξύ άλλων αφορά την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, την αύξηση του φόρου σε τόκους και μερίσματα επί των συναλλαγών στο 30%, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% να 0,15% με 25/60 των εσόδων που προορίζονται για ειδικό λογαριασμό για τοταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην εισαγωγή του μνημονίου το ΔΝΤ επισημαίνει: Μεταξύ 2007 και 2012, η δημοσιονομική ισορροπία επιδεινώθηκε κατά 9% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση προέκυψε από αποτυχημένα έσοδα και συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από λίγο κάτω του 60% στο 90% του ΑΕΠ. Ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τον τραπεζικό τομέα μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του εν λόγω χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε